Kweken

Zo kweek je (gratis) én gemakkelijk je eigen groente en fruit

Basilicum stekken, aardbeien kweken in eierdozen of tomaten laten groeien uit de zaadjes van een tomaat uit de supermarkt? Zo kun je gemakkelijk je eigen groente en fruit kweken.

De lente begint steeds dichterbij te komen. En wat is leuker dan je eigen groentes en kruiden te kweken? Dat is gezonder, goedkoper én vaak ook nog eens lekkerder. Hoe je dat doet? We vertellen je in dit artikel.

Fijn nieuws: je hoeft helemaal niet een zakje zaadjes of een plant aan te schaffen om je groente of fruit te kweken. Daarvoor kun je gewoon pitjes en zaadjes gebruiken van groente en fruit dat je al in huis hebt. Is dat even handig.

Basilicum

Neem nou bijvoorbeeld basilicum. Het blijkt dat de basilicum uit de supermarkt veel te volgestopt is met verschillende plantjes. Dat is de reden dat de plant heel mooi vol is, maar het betekent ook dat je plant het waarschijnlijk niet zo lang volhoudt. Wat je hiermee kunt doen? Knip een takje af met een lengte van ongeveer 15 centimeter. Haal de onderste blaadjes eraf en zet het takje in een glas water. Na een weekje zie je wortels verschijnen en dan kun je de basilicum voorzichtig overpoten in een potje met aarde en krijg je er uiteindelijk een mooie plant voor terug.

Basilicum

Lees ook: Meer groentes eten doe je zo

Aardbeien

Wist je dat je ook aardbeien kunt kweken uit de pitjes van aardbeien? Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door de zaadjes (die aan de buitenkant van de aardbeien zitten) eraf te schrapen met een mes. Maar ook door reepjes van de aardbei af te snijden en te drogen op keukenpapier. Is het droog? Wrijf dan met je vingers over de reepjes en de zaadjes komen los. Vul bijvoorbeeld het doosje van de aardbeien, of een eierdoos met potgrond en doe daar zaadjes in. Als het plantje groter wordt, poot het dan over in een grotere pot.

Aardbeien

Tomaten

Het kweken van tomaten is eigenlijk net zo gemakkelijk als bij de aardbeien. Wanneer je een tomaat doorsnijdt zie je natuurlijk een aantal zaadjes. Die kun je gebruiken om weer nieuwe tomaten te laten groeien. En sommigen snijden zelfs gewoon plakjes van een tomaat (die bijvoorbeeld niet zo lekker meer is om te eten) en leggen die in een potje met aarde. Goed water geven en dan maar wachten tot er een mooie tomatenplant verschijnt. Ook hier geldt: wordt het bakje te klein? Poot de tomatenplant dan over naar een grotere pot, of in de volle grond.

Tomaten

Tip van de redactie

In Theetuin leer je alles over het kweken en maken van heerlijke thee van 40 verschillende planten. Ontdek kleurige melanges en smaken voor elke gelegenheid. Voor meer informatie, klik hieronder.

TEKST RACHEL VIETH
BEELD GETTY IMAGES, UNSPLASH