kater-voorkomen-drinken

Voorkom een kater door dit te doen voor, tijdens én na het drinken

Ah, er is niets vervelender dan een heerlijke avond moeten bekopen met een flinke kater… Gelukkig zijn er heel wat dingen die je zelf kan doen om te voorkomen dat je de dag na een avondje drinken brak in bed moet blijven liggen. Deze tips kan je toepassen voor, tijdens én na het drinken – ze werken echt!

Voor het drinken

1. Eet vet voedsel

Al het voedsel, maar zeker vet voedsel, vertraagt de opname van alcohol in je lichaam. En dat is een goede stap naar het vermijden van een kater! Een makkelijk product wat je kan eten dat vol gezonde vetten zit is avocado – guacamole, anyone?

Lees ook: ‘Moet je door alcohol vaker plassen?

2. Eet voedsel met vezels erin

Ook voedsel waar veel vezels in zit, zoals linzen, spruitjes en popcorn, kan helpen tegen het krijgen van een kater. Vezels breken namelijk alcohol af en absorberen het, waardoor het je bloedbaan niet zo snel kan bereiken. Het effect? Minder katersymptomen!

3. Krijg voldoende vitamine C binnen

Vitamine C is niet alleen goed voor je als je een verkoudheid wil voorkomen, ook kan het helpen tegen een kater! Probeer daarom voor je drankjes gaat doen eerst een flinke dosis vitamine C binnen te krijgen, dan zal je de dag erna vast minder hungover zijn.

Tijdens het drinken

1. Vermijd congeners

Congeners zijn de bestandsdelen die alcoholische drankjes hun smaak en kleur geven. Iedere alcoholsoort bevat congeners, maar donkere alcohol, zols rode wijn en whiskey, bevatten er meestal meer dan lichtere alcohol. Deze chemicaliën kunnen een ontstekingsachtige reactie veroorzaken die katersymptomen kan veroorzaken. Kies daarom voor een lichte, goed gefilterde alcoholsoort. Vaak is het ook zo dat des te duurder de alcohol is, des te beter het is gefilterd en des te minder congeners er in je drankje zitten.

2. Drink één soort drankje

Door de hele avond het maar bij één soort drankje te houden kan je én beter bijhouden hoeveel je nu daadwerkelijk gedronken hebt – wat ervoor kan zorgen dat je het sneller doorhebt wanneer je behoorlijk veel drinkt – én raakt je maag minder snel van streek doordat je niet verschillende soorten drank hoeft te verwerken. Klinkt logisch, toch?

3. Vermijd prik

Uit onderzoek blijkt dan wanneer je drankje prik bevat, zoals in mousserende wijn of een mixdrankje – je de alcohol sneller opneemt, waardoor je dus meer last krijgt van katersymptomen. Door de bubbels gaat je maag uitzetten, waardoor je meer alcohol in je bloedbaan opneemt. En ja, dus ook meer kans op die kater…

4. Wissel af met water

Door water te drinken tussen je drankjes door kan je voorkomen dat je een kater krijgt. Niet alleen zorgt het er namelijk voor dat je goed gehydrateerd blijft – wat de sleutel tot succes is om een kater te voorkomen – ook helpt het je om niet te veel te drinken, aangezien je sneller een vol gevoel hebt en minder behoefte hebt om door te blijven drinken. Win-win, dus!

Na het drinken

1. Drink veel water

Ook na het drinken is het belangrijk om veel water binnen te krijgen. Je kan het zien als een cleanse: alcohol is diuretisch, wat betekent dat het je lichaam aanspoort om vloeistoffen sneller uit te scheiden, waardoor je uitgedroogd kan raken. Drink daarom een paar glazen water voor je je bed instapt na een avondje drinken, dan zal je minder snel uitgedroogd raken en kan je die kater wellicht vermijden.

2. Drink vruchtensap

Ook vruchtensap drinken zou kunnen helpen om de kater te voorkomen. De fructose in het sap, afkomstig van het fruit, verbrandt namelijk alcohol. Ook helpt het om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Pas alleen wel op voor de sugar rush die je kan krijgen en de dip die daardoor kan ontstaan, ook niet echt fijn…

3. Eet koolhydraten

Door simpele koolhydraten te eten, denk aan brood en crackers, kan je de alcohol die nog in je maag zit absorberen. Het effect? Het levert je suiker op – wat alcohol kan verbranden – en het zorgt ervoor dat je je minder misselijk voelt. Klinkt goed, toch? Kom maar door met die tosti!

4. Eet honing

Ook honing kan tegen je kater helpen. Een laag glucosegehalte ga je tegen door twee eetlepels honing op je brood te smeren: het zit vol fructose en anti-oxidanten, waardoor je je straks een stuk beter voelt. Trust us!

5. Eet eieren

Eieren bevatten ook veel voedingsstoffen die jou over je kater heen kunnen helpen en je lever kunnen opschonen na een avondje drinken. Scrambled eggs op toast, anyone?

6. Ga sporten

Ben je in staat om te kunnen bewegen? Dan kan sporten een fijne manier zijn om van je kater af te komen. Luister wel goed naar je lichaam: als je het niet aankan, push jezelf dan vooral niet om een workout te gaan doen. Lukt het wel? Dan kan licht sporten ervoor zorgen dat je bloedsomloop en metabolisme gestimuleerd worden, waardoor je sneller je lichaam vrij kan krijgen van afvalstoffen.

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen