Vieze smaak door pijnboompitten
25 mei 2019
Pijnboompitten zijn heerlijk door een pasta of salade, maar als je pech hebt, kun je na het eten van een verkeerde pijnboompit een bittere smaak in je mond krijgen.
De vieze smaak ontstaat vaak pas twee dagen na het eten van pijnboompitten, daarom wordt de link met pijnboompitten niet altijd gelegd. De bittere metalige smaak kan tot twee weken blijven hangen, maar meestal zijn de eerste vier dagen het ergst. Het kan er zelfs voor zorgen dat niets je meer smaakt. Maar: niet iedereen krijgt er last van en het gaat gelukkig niet op voor alle pijnboompitten.
Pijnboompitten uit China
Het schijnt dat alleen Chinese pijnboompitten incidenteel voor smaakafwijkingen zorgen. De smaak wordt veroorzaakt door triglyceriden. De stof is niet schadelijk voor de gezondheid en dat is misschien een van de redenen waarom er niet veel extra onderzoek gedaan is naar het probleem.
Hoe weet je waar je pijnboompitten vandaan komen?
Controleer het etiket om te zien of er een land van afkomst bekend is. Vaak staat het niet op de verpakking. Aan de vorm van pijnboompitten kun je wel zien waar ze vandaan komen. Chinese pijnboompitten zijn iets ronder en boller, terwijl Europese pijnboompitten iets langwerpiger zijn. Die laatste vorm kun je dus voor de zekerheid het best kiezen. Lees meer over de pijnboompitten herkennen.
Tips tegen de vieze smaak door pijnboompitten
- Eet en drink zoete producten.
- Vermijd ingrediënten met een licht bittere nasmaak, zoals sinaasappelsap.
- Door het eten van pepermunt kun je de bittere smaak ook tijdelijk maskeren.
Beeld: Shutterstock