Tartelettes 1 1000x1440

Spectaculair dessert: tartelettes met vanillemousse en noga-ganache

Zin om eens een écht spectaculair nagerecht op tafel te zetten? Maak dan je schort maar nat, want met dit recept bak je een kunstwerkje dat zó uit de vitrine van een Franse patisserie komt.

Voor 12 stuks – 2 uur en 30 minuten bereidingstijd + 4 uur koeltijd

Ingrediënten

Voor de ganache:
200 g noga
150 g pure (couverture)chocolade
125 g boter
200 ml slagroom
Voor de vanillemousse:
3 blaadjes witte gelatine
1 vanillestokje
60 g suiker
250 ml melk
4 eidooiers
250 ml slagroom

Voor de tartelettes:
175 gram boter
100 g poedersuiker
100 g gemalen amandelen
2 eidooiers
125 g bloem

En verder:
200 g karamelcrème (uit pot)
Roze velvetspray en meringuestaafjes (te koop bij bak(web)winkel)
Extra nodig: staafmixer, vershoudfolie, 12 (siliconen) halfbolle vormpjes (7 cm doorsnede) en 12 tartelette ringen (8 cm doorsnede), bakplaat, bakpapier, (wegwerp)spuitzak met kleine ronde spuitmond en dunne langwerpige spuitmond.

Snijd voor de ganache de noga in kleine stukjes. Hak de chocolade fijn en meng in een kom met de noga. Snijd de boter in kleine blokjes. Breng de slagroom aan de kook en schenk de hete room over de noga en chocolade. Laat 1 minuut staan en roer dan tot een crème. Voeg de boter toe en roer goed. Mix de massa met een staafmixer om een ​​goede binding te krijgen. Zet de kom afgedekt minimaal 4 uur,
liever een nacht, in de koelkast.

Week voor de vanillemousse de gelatine in koud water. Snijd intussen het vanillestokje open, schraap het merg eruit en doe beide met de suiker in een steelpan. Voeg de melk toe en breng al roerend aan de kook. Vis het lege vanillestokje uit de melk. Klop de dooiers los in een hittebestendige kom. Schenk er al kloppend met een garde langzaam de vanillemelk bij. Zet de kom op een pan met een laag kokend water. Klop het mengsel zo (=au bain-marie) in 10 minuten romig.

Voeg de uitgeknepen gelatine toe en roer tot alles is opgelost. Zet de kom nu in een bak of gootsteen met ijskoud water en klop de vanilleroom koud. Klop in een andere om de slagroom stijf en spatel luchtig door de vanilleroom. Leg de 12 bolvormpjes op een schaal. Vul ze met de vanillemousse, strijk glad en laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 170°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg er de ringvormen op. Smelt de boter en laat een beetje afkoelen. Klop de boter met de poedersuiker en het amandelmeel met een garde romig. Zeef de bloem erboven, voeg de eidooiers en een mespunt zout toe. Klop tot een glad beslag. Schep het beslag in de spuitzak met kleine spuitmond en spuit de ringvormen ermee vol. Bak
de taartbodempjes in de oven in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen.

Schep op alle tartelettes 1 eetlepel karamelcrème en strijk glad met een paletmes. Haal de halve bollen vanillemousse voorzichtig uit hun vormpjes en leg er een op elke tartelette. Roer de ganache nogmaals stevig door en schep in de spuitzak met de dunne lange spuitmond. Spuit de chocolademassa in cirkelvormige bewegingen rondom de mousse. Versier de tartelettes met de velvetspray en meringuestaafjes.

Tijd en zin over? Maak de karamelcrème (dulce de leche) dan zelf!

Karamelcrème in een pot is in Nederland soms moeilijk te krijgen. Kijk bijvoorbeeld uit naar een pot Caramel dulce de leche van het Franse merk Bonne Maman (pot 225 g). Gelukkig is zelf maken heel simpel door een blik gecondenseerde melk (of een
paar tegelijk) 3 uur te koken. Haal de wikkel eraf en zet het blikje ongeopend in een hoge pan. Vul de pan met water tot het blikje ruim onder staat. Breng aan de kook en laat 3 uur op laag vuur koken met de deksel op de pan. De melk gaat door de hitte vanzelf karamelliseren en indikken tot een romige, goudkleurige pasta. Check wegens ontploffingsgevaar wel af en toe of het blik nog steeds onder water staat.
Neem het blikje uit de pan en laat helemaal of minstens een halfuur afkoelen. Open het dan pas. De karamelpasta blijft in de koelkast nog een paar weken goed, dus maak gerust meteen een aantal blikjes. Ook heerlijk over ijs of op een koekje.


Tip van de redactie

KitchenAid Waterkoker
Kictenaid Waterkoker Ad 1 1
Bestel hier