Ingelegde Komkommer

Recept voor ingelegde komkommer

Eten uit Zweden? Grote kans dat je Zweedse balletjes denkt. Maar het land kent nog véél meer lekkernijen. We delen een paar recepten uit het kookboek Het lekkerste uit Zweden dat bomvol staat met Zweedse klassiekers. Dit keer: een recept voor ingelegde komkommer.

Bereidingstijd 45 minuten
Voor 1 pot

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 1 tl zout
  • 125 ml azijn
  • 75 ml water
  • 3 witte peperkorrels
  • 50 ml suiker
  • 1 el peterselie.

Bereiding

  • Snijd de komkommer in fijne plakjes en meng met zout in een kom. Leg er een zwaar bord bovenop en eventueel daarbovenop nog een vijzel. Laat 30 minuten staan.
  • Kook het azijn en water samen met de peperkorrels en suiker in een steelpan en laat enigszins afkoelen.
  • Hak de peterselie fijn en doe in een gesteriliseerde pot. Giet eventueel ontstaan vocht van de komkommer af, maar spoel de komkommer niet af. Doe de komkommer in de pot en giet het azijn-vocht eroverheen.
  • Bewaar tot gebruik op een donkere en koele plek. Na gebruik in de koelkast bewaren.

De ingemaakte komkommer is erg lekker in combinatie met de Zweedse gehaktballetjes. Daarom delen we daarvan ook het overheerlijk recept.

Köttbullar med potatismos (Zweedse gehaktballetjes met aardappelpuree)

Bereidingstijd 1,5 uur
Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 ui
  • Paar sneetjes (oud) brood
  • 1ei
  • 500g gemengd gehakt
  • 1 tl piment
  • 1 tl sterke zoete mosterd
  • Boter, om in te bakken
  • Veenbessenjam
    Ingelegde komkommer (zie bovenstaande recept).

Voor de aardappelpuree:

  • 500 g kruimige aardappelen
  • 120 ml melk
  • 100 ml Parmezaan kaas
  • 0,5 el boter

Voor de jus:

  • 2 el boter
  • 1 el bloem
  • 300 ml room
  • 1 blokje rundvleesbouillon
  • 1 tl sojasaus
  • 1 takje rozemarijn

Bereiding

  • Snipper de ui en fruit in wat olijf- olie. Zet opzij om af te koelen. Begin aan de aardappelpuree: schil de aardappelen en kook ze in ruim water gaar. 
  • Snijd de korsten van het brood. Doe het brood in de keukenmachine en maal in 20-30 seconden tot zachte kruimels. Weeg 50 gram af en schep in een kom. Voeg het ei en de ui toe en meng. 
  • Kneed het gehakt soepel in een andere kom en voeg het ei-broodmengsel toe. Doe de piment en mosterd en wat zout en peper erbij. Kneed opnieuw kort. Rol balletjes ter grootte van een walnoot, leg ze op een plank of bord en zet 30 minuten in de koelkast. 
  • Aardappelen gaar? Giet af en stamp ze fijn. Voeg de melk, Parmezaanse kaas en boter toe. Roer goed door. Breng op smaak met zout en peper. 
  • Doe een klont boter in een hete koekenpan en bak de balletjes in 10 minuten per batch gaar. 
  • Klaar de boter in een steelpannetje en roer de bloem erdoor. Giet al roerende de room erbij. Voeg het bouillonblokje en de sojasaus toe en blijf roeren. Leg het takje rozemarijn in de pan. Laat 5 minuten sudderen en breng op smaak met een snufje zwarte peper. 
  • Serveer de gehaktballetje samen met de aardappelpuree, jus, veenbessenjam en ingelegde komkommer.

Wil je nog meer van dit soort heerlijke recepten weten? Bestel dan het boek Het lekkerste uit Zweden. Voor meer informatie, klik op onderstaande button.

RECEPT & BEELD INGRID HOFSTRA

Ingrid Hofstra