Hier komt de caipirinha vandaan en deze varianten móét je proberen!
Tekst: Denise Delgado
18 april 2025
Zodra de zon schijnt en de barbecue aangaat, is er één drankje dat niet mag ontbreken: de caipirinha. Dit frisse, zoetzure drankje komt oorspronkelijk uit Brazilië, maar is inmiddels een zomerse favoriet in verschillende delen van de wereld.
Wat je misschien nog niet wist? Door de invloeden van Portugal en Kaapverdië is de caipirinha ook helemaal ingeburgerd in landen als Spanje, Nederland en Frankrijk.
Waar komt de caipirinha vandaan?
De caipirinha is geboren in Brazilië, waar het al decennialang dé nationale cocktail is. De basis is simpel maar krachtig: limoen, rietsuiker, cachaça (Braziliaanse suikerrietalcohol) en ijs.
Doordat Brazilië een voormalige kolonie van Portugal is, vond de caipi ook haar weg naar de Portugese terrasjes en bars. En via Kaapverdië – een andere ex-kolonie van Portugal met een levendige, tropische cultuur – verspreidde het drankje zich verder over Europa. In steden met grote Kaapverdische gemeenschappen zoals Rotterdam, Amsterdam, Parijs en Marseille, is de caipirinha inmiddels een zomerklassieker.

Deze variaties moet je proberen
Naast de klassieke caipi kun je heerlijk variëren met tropisch fruit. Twee favorieten uit de Kaapverdische en Braziliaanse keuken:
Caipi Kiwi

Je hebt nodig:
- 1 rijpe kiwi (geschild, in stukjes)
- 2 theelepels rietsuiker
- 50 ml cachaça (of witte rum)
- Gecrusht ijs
- Optioneel: een scheutje Sprite voor zoetigheid & extra limoen-touch
Zo maak je ‘m:
Prak de kiwi en suiker in een glas, voeg de cachaça toe en vul aan met ijs. Even goed roeren, proeven en bijstellen naar smaak.

Caipi Maracujá (Passievrucht)
Tropisch, sappig en iets meer bite.
Je hebt nodig:
- 1 verse passievrucht (of passievruchtensap)
- 2 theelepels rietsuiker
- 50 ml cachaça
- Gecrusht ijs
- Eventueel een scheutje Sprite
Bereiding:
Schep het vruchtvlees in een glas, voeg suiker toe en kneus dit licht. Voeg cachaça en ijs toe, roeren maar. Proeven mag (en moet!). Net zolang tot jij ’m precies goed vindt: sterk genoeg, zoet genoeg, fris genoeg.
Lees ook: Van magnum tot mojito: zóveel calorieën bevatten zomerse producten
Extra tips voor de perfecte caipi-ervaring
- Zet een grote schaal of ice bucket met gecrusht ijs klaar – vooral handig als je met een groep bent.
- Gebruik stevige glazen met een dikke bodem (voor het kneuzen van fruit en suiker).
- Durf te experimenteren met mango, aardbei of zelfs watermeloen!

Saúde op de zomer
Of je nu op een Kaapverdisch strand staat, op een Portugees terras zit of gewoon in je achtertuin hangt: een goedgemaakte caipirinha brengt de zon gegarandeerd dichterbij. Proef, mix, speel en geniet. Het is zomer in een glas!
Lees ook: Vier Kerst in stijl met de Cranberry Mistletoe Margarita
BEELD: GETTY IMAGES
Uit andere media
Denise Delgado
Denise is een creatieve freelance journalist. Ze heeft European Studies gestudeerd aan de Haagse Hogeschool en Journalistiek aan KU Leuven campus Brussel. Denise is bedreven in het creëren van content en is een enthousiast, nieuwsgierig en vriendelijk persoon met een enorme wanderlust. Naast haar passie voor reizen, is ze gek op vechtsport, muziek, wijn en fietsen in de natuur.
Meer van Denise