Recept voor Siciliaanse cannoli met pistache en hazelnoot

Recept voor Siciliaanse cannoli met pistache en hazelnoot

‘Leave the gun. Take the cannoli’, een beroemde uitspraak uit de legendarische film The Godfather en een van de redenen waarom dit Siciliaanse gebakje zo populair is geworden. Een cannoli is een koekrolletje met een vulling van gezoete ricotta. Zelf maken is best lastig, dus bestel ‘m liever op een Italiaans terrasje. Toch zelf maken? Hier vind je het recept.

Ingrediënten voor cannoli

Voor 4 personen

  • Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten + 2 uur koeltijd en 30 minuten oventijd
  • 60 g boter
  • 250 g bloem + wat extra
  • 2 el gemalen amandelen
  • 30 g suiker
  • 1 el vanillesuiker
  • 2 eieren
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 50 ml marsala
  • 1 eiwit
  • olie om te frituren
  • 1 citroen, om de olie te aromatiseren
  • 100 g pure chocolade
  • 60 gram ongezouten pistachenoten
  • 80 g gepelde amandelen of hazelnoten

Voor de roomvulling:

  • 200 g ricotta
  • 200 g mascarpone
  • 100 g suiker
  • 1 el oranjebloesemwater
  • 3 el geraspte citroenschil
  • 100 ml slagroom
  • poedersuiker om te bestuiven
  • extra nodig: 6-12 cannolivormen (speciale RVS buisjes van 2 cm doorsnede)

Zo maak je de cannoli

  1. Smelt de boter in een steelpan. Meng in een kom de bloem met het amandelmeel, de suiker, vanillesuiker en een mespunt zout. Voeg de boter en citroenrasp toe en meng tot een deeg. Kneed goed door en voeg daarbij beetje voor beetje de marsala toe. Kneed tot een glad en elastisch deeg. Vorm er een bol van en laat in vershoudfolie gewikkeld 2 uur rusten in de koelkast.
  2. Verdeel het deeg in 10 stukken, rol ze tot balletjes en rol die op een met bloem bestoven werkvlak met een deegroller uit tot cirkels van 12 cm doorsnede.
  3. Klop het eiwit stijf. Rol telkens 1 deeglapje om een ingevet cannolibuisje; kleef de overlappende uiteinden op elkaar met wat eiwit. Druk stevig aan zodat ze niet loslaten bij het frituren.
  4. Verhit de frituurolie tot 170°C. Frituur de hele citroen er 1 minuut in, om het aroma af te geven. Schep de citroen met een schuimspaan uit de olie. Frituur nu buisje voor buisje de cannoli in 3-4 minuten goudbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken en afkoelen. Trek dan voorzichtig de buisjes uit de krokante koekrolletjes. Ga zo door tot al het deeg op is.
  5. Smelt de chocolade in een kom op een pan met een laag kokend water. Hak de pistachenoten en amandelen fijn. Rooster de amandelen in een droge koekenpan lichtbruin, tot het aroma vrijkomt. Laat afkoelen. Bestrijk de rand van de koekrolletjes dun met chocolade en dip ze direct in de gehakte pistache of amandel. Laat goed drogen.
  6. Roer in een kom de ricotta los met de mascarpone en de suiker. Roer er het oranjebloesemwater en de citroenrasp door. Klop in een andere kom de slagroom stijf en spatel de room door het ricottamengsel. Schep de crème in een spuitzak met groot glad mondstukje of wegwerp spuitzak. Vul de koekrolletjes met de ricottacrème en stuif er wat poedersuiker over. Serveer direct.

Eet smakelijk!

Recept en beeld: Beeldigbeeld/Stockfood

BESTEL HIER