Recept voor gemberbier

Recept voor gemberbier

De Zweedse Tove Nilsson brouwt zelf gezonde koolzuurhoudende frisdrank. Ze schreef er het boek Limonade, fris en snacks over. Eén van haar favorieten is gemberbier. Ze deelt het recept met ons.

Tove: ‘Een van mijn favorieten. Niets kan tippen aan een gemberbiertje waarin de zurige frisheid perfect in balans is met de prikkeling van gember.

Ingrediënten voor ongeveer 3 liter gemberbier

  • 600 ml water + 2,5 l extra
  • 175 g kristalsuiker
  • 75 g ruwe rietsuiker
  • 13 el gehakte verse gember
  • 200 ml versgeperst citroensap (3-4 citroenen)
  • 100 ml sodacultuur

Aan de slag

Breng 600 ml water met de beide soorten suiker en de gember aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken. Doe het in een grote glazen pot, voeg 2,5 liter water toe en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet een zeef op de pot en voeg citroensap en sodacultuur toe.

Dek af met kaasdoek, dat je vastzet met elastiek. Laat 4 tot 7 dagen op kamertemperatuur sodastaan. Roer het mengsel een paar keer per dag om.

Proef na 4 dagen of je de smaak goed vindt. Hoe langer het staat, hoe droger het wordt, omdat de suiker door de cultuur wordt omgezet. Laat het fermenteren niet te lang doorgaan, het moet fris blijven ruiken.

Zeef het vocht en giet het in schone pet- of glazen flessen (330 ml). Zorg dat er ten minste 5 cm lucht onder de dop blijft. Sluit de flessen af en laat ze 1 tot 2 dagen staan, zodat er voldoende koolzuur wordt gevormd. Bewaar de flesjes in de koelkast om het gisten te stoppen.’

Recept uit Limonade, fris & snacks door Tove Nilsson

Tip van de redactie

Nolon Nout bureaustoel zacht groen