Aubergine

Recept: kruidige aubergine shakshuka met fijngehakt

Dit recept laat zien hoe lekker vegetarisch eten kan zijn. Een kruidige pan vol groenten, ei en vegetarisch gehakt: klinkt dat niet heerlijk?

Deze maaltijd is perfect voor tijdensde Nationale Week Zonder Vlees, die van 9 t/m 15 maart plaatsvindt. Durf jij het aan om een week lang het vlees over te slaan? Laat je verrassen door de vegakeuken!

Lees ook:Recept uit Jackfruit: gevulde aubergines

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 4 sneden brood
  • 2 aubergines, in blokjes
  • 800 g tomatenblokjes
  • 300 g Quorn fijngehakt
  • 200 g Griekse yoghurt
  • 1 witte ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 5 g peterselie, fijngesneden
  • 5 g koriander, fijngesneden
  • 2 tl tomatenpuree
  • 1 el harissa
  • 1 el rode wijnazijn
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl sumak
  • Zonnebloemolie
  • zout en peper

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Snijd het brood, als dit nog niet gesneden is, in plakken van 1 cm dik, verdeel de plakken over een ovenrooster of over een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met zonnebloemolie. Rooster de sneden brood 4-6 minuten in de oven totdat deze goudbruin kleuren en knapperig zijn. Haal de toast uit de oven en laat afkoelen.
  • Verhit zonnebloemolie in een ruime koekenpan en fruit de ui totdat deze glazig begint te worden. Voeg de aubergine toe aan de pan en bak 5 minuten mee op middelhoog vuur. Voeg het fijngehakt, de tomatenpuree en tomatenblokjes toe aan de pan, roer alles goed door en laat nog 5 minuten pruttelen. Voeg de knoflook, koriander, peterselie, harissa, rode wijnazijn, paprikapoeder en gemalen komijn toe aan de pan en roer alles nog een keer goed door.
  • Maak 4 kuiltjes in de saus en breek hier de eieren in. Laat nog 5-10 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
  • Haal de pan van het vuur, verdeel de shakshuka over de borden en serveer met toast, Griekse yoghurt en garneer met sumak.

Recept en beeld: Quorn