kaasfondue

Recept: kaasfondue met dipgroenten

Een heerlijk gerecht voor de wintermaanden: kaasfondue met dipgroenten. Niet alleen gezellig om te doen, maar ook nog eens razend lekker!

 

Voor 4 personen, bereidingstijd 45 minuten.

Ingrediënten

  • 600 g vastkokende krielaardappels
  • 150 g cantharellen (of andere paddestoelen)
  • 1 teen knoflook
  • 1 el olie
  • 150 g zoetzure augurkjes, zilveruitjes en wortelplakjes (mixed pickles)
  • 300 g beetgare groenten zoals wortel, roosjes broccoli of bloemkool
  • 1 rijpe maar stevige peer

Voor de fondue

  • 600 g kaas zonder korst, minstens 2 soorten (bijv. gruyère en emmentaler)
  • 1 teen knoflook
  • 300 ml droge witte wijn
  • 2 el maizena
  • 2 el kirsch
  • (vers)geraspte nootmuskaat en cayennepeper.

Extra nodig: kaasfonduepan met rechaud en 4 fonduevorken

Lees ook:5 tips voor de lekkerste chocoladefondue

Bereiding

  • Borstel de aardappeltjes schoon onder de koude kraan. Kook ze in de schil in ca. 20 minuten beetgaar. Giet af en laat uitlekken
  • Veeg intussen de paddenstoelen schoon. Pel de knoflook en snijd in plakjes. Rasp de kaas grof of snijd in piepkleine blokjes.
  • Pel en halveer de knoflook. Wrijf de fondueschaal in met het snijvlak van de knoflook. Schenk de wijn erin en strooi eerst de hardste kaassoort erin. Zet de schaal op matig vuur en verwarm de wijn langzaam, al roerend. Voeg de tweede kaassoort toe als de eerste gesmolten is. Laat zachtjes koken.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en bak de paddenstoelen op hoog vuur in 4-5 minuten bruin. Voeg de plakjes knoflook toe en bak kort mee.
  • Maak de fondue af: los de maïzena al roerend op in de kirsch en roer dan door de fondue. Breng de fondue op smaak met peper en nootmuskaat. Strooi er eventueel wat cayennepeper over. Houd warm op het rechaud.
  • Verdeel de beetgare groenten, aardappeltjes en paddenstoelen over schaaltjes. Schil de peer, snijd in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de peer in partjes en serveer ook in een schaaltje bij de fondue.

Meer fonduerecepten kun je lezen in het Santé-nummer dat nu in de winkel ligt.

Bron: recept en beeld Stockfood

Gerelateerde artikelen