risotto

Recept: bloemkoolrisotto

Vergeet de kaassaus en de aardappelen: bloemkool is veel veelzijdiger dan dat. Want met de roosjes kun je ook risotto maken! Verrassend lekker en nog gezond ook!

 

Voor 4 personen

Deze risotto is gemaakt met een deel ‘bloemkoolrijst’ en een deel risottorijst. Hij is net zo romig als een traditionele risotto, maar is voedzamer en bevat minder koolhydraten.

Ingrediënten

  • 20 g ongezouten boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 250 g risottorijst
  • flinke snuf saffraan
  • 90 ml droge witte wijn
  • 900 ml warme groentebouillon
  • 40 g Parmezaanse kaas, fijngeraspt + extra voor erbij
  • geraspte schil en sap van 1 citroen
  • 400 g bloemkool, geraspt of gehakt in een keukenmachine
  • 100 g jong boerenkoolblad

Bereiding

  • Smelt de boter met een scheutje olijfolie in een grote pan op laag vuur. Voeg de ui toe en bak 10-15 minuten tot hij zacht is, maar nog niet begint te kleuren.
  • Draai het vuur middelhoog, voeg de risottorijst toe en roer een paar minuten goed door het vet tot elke korrel ermee is bedekt. Voeg de saffraan toe en roer door de rijst. Giet de witte wijn
    in de pan en laat een paar minuten zachtjes koken onder regelmatig roeren.
  • Roer de warme groentebouillon beetje bij beetje door de rijst en wacht tot de bouillon helemaal is opgenomen voordat je het volgende scheutje toevoegt. Blijf zo 15-20 minuten bouillon toevoegen tot de rijst gaar en romig is.
  • Roer de geraspte kaas, citroenschil en het -sap, de geraspte bloemkool en de jonge boerenkoolblaadjes door de rijst en warm nog 3 minuten door.
  • Schep de risotto in een schaal en strooi er nog wat extra kaas over.

Meer bloemkool recepten vind je in het oktober-nummer van Santé dat nu in de winkel ligt.

Recept: Kathy Kordalis – ‘Bloemkool Boost -60 recepten met de nooit-vergeten-groente’, Fotografie: Mowie Kay

Gerelateerde artikelen