recept appeltaart Licor 43 Orochata

Recept: appeltaartjes met Licor 43 Orochata mascarpone slagroom

Het is lente en dat moet gevierd worden! Wat dacht je van Appeltaartjes met Licor 43 Orochata Mascarpone slagroom… Yummy!

Recept voor 8 kleine appeltaartjes

Ingrediënten

Deeg

  • 285 g bloem
  • 2 ½ el suiker
  • ½ tl zout
  • 275 g ongezouten boter, koud
  • 5-7 el ijskoud water
  • 1 el melk
  • 1 EI
  • 2 el fijne kristalsuiker

Licor 43 Orochata vulling

  • 1,5 kg appels
  • 30 g boter
  • 50 g kristalsuiker
  • 65 g donkere basterdsuiker
  • ½ el citroensap
  • 1 tl kaneel
  • ¼ tl zout
  • 2 el Licor 43 Orochata
  • 2 el maïzena

Mascarpone slagroom

  • 250 ml slagroom
  • 100 g mascarpone
  • 2 el Licor 43 Orochata
  • 30g suiker
  • Zaadjes van ½ vanillestokje

Lees ook: vegan appeltaart met plantaardige slagroom

Bereidingswijze

Deeg: Meng de bloem, suiker en het zout in een grote kom. Snijd de boter in stukjes en meng met je vingers door het bloemmengsel tot het deeg kruimelig is. Voeg nu 5 eetlepels ijskoud water toe en verdeel met een vork door het deeg tot het deeg samenhangend wordt. Als het deeg aan elkaar plakt wanneer je het met je vingers tegen elkaar drukt, is het deeg goed. Als het nog te kruimelig is voeg je nog 1 of 2 eetlepels koud water toe. Maak een bal van het deeg, druk een beetje plat en verpak in plasticfolie. Laat minimaal een uur, maar het liefst een hele nacht, rusten in de koelkast.

Vulling: Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in dunne schijfjes. Doe in een grote pan en voeg de boter, suikers, citroensap, kaneel en het zout toe. Verwarm op middelhoog vuur en roer af en toe voorzichtig met een spatel tot de appels vocht beginnen te verliezen. Voeg nu de Licor 43 Orochata en maïzena toe en roer tot het vocht van de appels begint in te dikken. Haal van het vuur en laat helemaal afkoelen. Beboter en bebloem de taartvormpjes (of 1 taartvorm van 24 cm). Rol 2/3 van het deeg uit tot een lap en bekleed de taartvormpjes hiermee. Laat een klein stukje deeg over de rand van de taartvormpjes hangen. Zet in de koelkast. Rol nu de rest van het deeg uit en snijd repen (voor een standaard taart, je kunt de taartjes ook anders decoreren). Verdeel de vulling over de taartjes en leg de repen in ruitvorm over de vulling. Druk de zijkanten van het deeg samen met de repen, zodat de bovenkant van de taart vast blijft zitten aan de zijkant. Zet de taartjes 15 minuten in de vriezer, zodat ze beter hun vorm behouden in de oven en verwarm intussen de oven voor op 200 °C. Klop het ei met de melk samen en besmeer hier de bovenkant van de taartjes mee. Strooi de suiker over de taartjes en bak de taartjes 25-30 minuten tot ze goudbruin zijn. Verlaag de oventemperatuur na 10 minuten naar 175 °C. Haal ze uit de oven en laat helemaal afkoelen op een taartrooster. Verwijder de vormpjes als de taartjes helemaal afgekoeld zijn.

Slagroom: Doe alle ingrediënten in een kom en klop tot de slagroom stijf is. Serveer bij de appeltaartjes.

Lees ook: Recept voor chocoladetruffels met Licor 43