Mac ’n Cheese bitterballen met bacon

Mac ’n Cheese bitterballen met bacon

Sabine Koning staat al tien jaar aan het roer van OhMyFoodness, een blog over koken en reizen. Van roomboter en suikertaarten wordt ze diep gelukkig. “Als je los durft te gaan in de keuken, kan eten zó leuk zijn.” Hier vind je haar recept voor haar mac ’n Cheese bitterballen met bacon.

Sabine, van OhMyFoodness:: “Hoe meer kaas in een gerecht, hoe lekkerder ik het vaak vind. En hoe sneller ik het bovenste knoopje van mijn broek moet losmaken trouwens, maar dat terzijde. Mac ’n Cheese is dan ook een van mijn favoriete pastagerechten en als het je dan lukt om daar een super knapperig korstje bij te maken, ben je wat mij betreft een winnaar. Dé manier om je leftover Mac ’n Cheese op te maken is door er bitterballen van te maken. Al kun je ook prima, net als ik, speciaal voor deze bitterballen een portie pasta koken.”

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld Bereidingstijd: 30 min (excl. afkoelen)

Ingrediënten (30 stuks)

  • 250 g macaroni
  • 150 g ontbijtspek, in dunne reepjes
  • 25 g bloem
  • 25 g boter
  • 250 ml volle melk
  • 125 g geraspte oude kaas
  • 25 g geraspte Parmezaanse kaas
  • snuf nootmuskaat
  • peper en zout
  • 100 g bloem
  • 5 eieren, losgeklopt,
  • 300 g paneermeel

Stap 1: Breng een flinke pan met water aan de kook en kook hierin de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet de macaroni af en laat deze goed uitlekken.

Stap 2: Doe de reepjes ontbijtspek in een steelpannetje en bak het spek krokant. Voeg dan het klontje boter toe en laat deze smelten. Bak ook de bloem een aantal minuten mee, maar laat de roux niet verkleuren.

Stap 3: Schenk de melk in de pan en breng de bechamel aan de kook. Kook de saus zachtjes door tot deze goed dik is geworden, denk aan een ietwat vloeibare pudding. Voeg beide soorten kaas aan de bechamel toe en smelt deze al roerend in de saus. Breng de kaassaus op smaak met peper, zout en een snuf nootmuskaat.

Stap 4: Schep de gaargekookte macaroni bij het ontbijtspek en de kaassaus in de pan en schep alles goed om. Schep de Mac ’n Cheese vervolgens in een platte schaal en laat de pasta 3 tot 4 uur volledig afkoelen in de koelkast.

Stap 5: Vorm zodra de Mac ’n Cheese stevig is geworden. balletjes van het mengsel en wentel deze door de bloem, vervolgens door de losgeklopte eieren en tot slot door de paneermeel. Wentel ze daarna nogmaals door het ei en de paneermeel.

Stap 6: Leg de Mac ’n Cheese bitterballen nog even een uurtje in de vriezer zodat ze weer wat steviger kunnen worden.
Verwarm de frituurpan naar 180 °C en frituur de Mac ’n Cheese bitterballen in 5 minuten goudbruin en krokant.

Tip van de redactie

Meer recepten van Sabine vind je hier
Klik hier
DierDier

Recept & beeld:  Oh My Foodness – de lekkerste comfortfoodrecepten (Fontaine Uitgevers)