Diepvriesfruit

Is diepvriesfruit net zo gezond als vers fruit?

Het is vaak toch een dingetje bij het versschap in de supermarkt: kies je voor dat bakje verse aardbeien of ga je toch voor de zak diepvriesfruit? Vers lijkt vaak de gezondste optie, zeker als je op je, maar is dat wel zo?

Verschillende wetenschappelijke studies hebben diepvriesfruit vergeleken met vers fruit. En de resultaten zijn verrassend.

Meer vitamine C

Een onderzoek van de University of Chester laat zien dat sommige diepvriessoorten meer vitamine C bevatten dan ‘vers’ fruit dat een paar dagen in de koelkast heeft gelegen. Blauwe bessen bijvoorbeeld, en frambozen. Deze krachtpatsers zitten bomvol antioxidanten die prima tegen een vrieskou kunnen.

Voedingsstoffen blijven behouden

Uit een uitgebreide studie in het Journal of Food Composition and Analysis blijkt dat invriezen eigenlijk weinig invloed heeft op belangrijke voedingsstoffen zoals polyfenolen, vitamine A en foliumzuur. Vers fruit verliest daarentegen snel zijn voedingswaarde tijdens het transport en de opslag.

Het is langer houdbaar

Diepvriesfruit is niet alleen gezond, maar ook duurzaam. Omdat je precies kunt pakken wat je nodig hebt, verspil je minder. Én je hebt altijd iets gezonds in huis voor je smoothie of ontbijtbowl – zelfs als bepaalde fruitsoorten buiten het seizoen vallen.

‘Weinig verschil’

Voedingswetenschapper Sander Biesbroek van de Wageningen University legt uit aan Quest: “Het invriezen zelf en het ontdooien daarna zorgt voor een heel kleine daling van het aantal vitamines in fruit. Maar er zit ook altijd tijd tussen het moment dat vers fruit van het land komt en bij de consument ligt, waarbij ook wat vitamines verloren gaan. Daardoor zie je eigenlijk heel weinig verschil tussen bevroren en verse producten.”

LEES OOK

Uit andere media