Koffiedrinken

Hoeveel bespaar je per maand wanneer je alleen thuis koffiedrinkt?

Een kopje koffie in een restaurant of koffiebar is op zijn tijd natuurlijk heerlijk. Maar wat kost het eigenlijk als je een maand lang alleen thuis koffiedrinkt? Een hoop. We zetten een aantal cijfers op een rijtje.

Bij sommige dingen staan we misschien niet zo vaak stil. Hoeveel geld we uitgeven aan koffiedrinken buiten de deur bijvoorbeeld. Natuurlijk is het heerlijk én goed voor de horeca, maar toch is het best leuk om te weten: hoeveel scheelt het nou met een bakkie uit je eigen apparaat?

Verschillende apparaten

Allereerst zitten er natuurlijk verschil in hoe je thuis je koffie zet. ‘Ouderwets’ met filters? Of juist met verse koffiebonen? Coolblue zette heel handig op een rijtje hoeveel een kopje kost per verschillend apparaat. Je kunt ook voor een goedkopere variant kiezen, maar voor het ‘onderzoekje’ gingen ze uit van onderstaande merken.

  • Filterkoffie: 0,09 cent
  • Koffiebonen: 0,11 cent
  • Senseo pads: 0,15 cent
  • Dolce Gusto: 0,33 cent
  • L’OR cups: 0,40 cent
  • Nespresso cups: 0,44 cent

Lees ook: Dít is volgens onderzoek het beste moment om koffie te drinken

Even rekenen…

In Nederland betaal je gemiddeld tegenwoordig 3 euro voor een zwarte koffie in een restaurantje. Drink je één kopje per week buiten de deur? Dan betekent dat per maand ongeveer 12 euro en per jaar 144 euro. Zet je dat tegenover filterkoffie, dan kom je uit op 0,36 cent per maand en 4,32 per jaar. Dan moet je het natuurlijk wel bij één kopje per week houden. De een drinkt natuurlijk veel meer koffie dan de ander. Met een rekensommetje kun je zo berekenen hoeveel jij bespaart wanneer je een maand niet buiten de deur koffiedrinkt.

TEKST RACHEL VIETH
BRON LIBELLE, COOLBLUE
BEELD GETTY IMAGES