Isabel Boerdam

Foodblogger Isabel Boerdam: ‘Altijd vegan eten is voor mij een brug te ver’

Op haar negende besloot foodblogger Isabel Boerdam (29): ik eet geen vlees meer. Inmiddels runt ze het succesvolle blog De Hippe Vegetariër en organiseert ze elk jaar de Nationale Week Zonder Vlees (9-15 maart). “Hoe meer mensen minder vlees eten, hoe beter.”

Wat is volgens jou het grootste misverstand over vegetarisch eten?

“Dat het minder lekker is dan een eetpatroon met vlees. Of dat vegetarisch koken ingewikkeld is. Zeker de helft van de deelnemers van de Nationale Week Zonder Vlees zei achteraf dat het makkelijker en vooral leuker was dan ze hadden gedacht. Als je je ervoor openstelt en de moeite neemt om nieuwe producten te ontdekken en recepten uit te proberen, zul je zien dat de vegetarische keuken heel verrassend is.”

Lees ook:Zo kun je anderen inspireren vegetarisch te eten

Jij werd zelf al jong vegetariër…

“Ja, op mijn negende. Van het ene op het andere moment besefte ik: dat vlees op mijn bord komt van dieren. Het lampje ging branden, zeg maar. Daardoor had ik letterlijk geen trek meer. Vanaf dat moment heb ik geen vlees meer gegeten. Ik mis het ook helemaal niet. Ik eet soms vegetarische balletjes, ook wel als borrelhap. En het is ook fijn dat er nu écht lekkere vegetarische bitterballen op de markt zijn.”

Op je blog De Hippe Vegetariër deel je jouw recepten. Zat de liefde voor koken en eten er altijd al in?

“Als kind had ik daar al iets mee, ja. Samen met mijn oppas bakte ik koekjes en andere dingen. Ik vond het vooral leuk om te creëren, om van niets iets te maken. Je begint met een ei en bloem en even later heb je koekjes. Mijn vader zat in de horeca en nam me vanaf mijn zesde mee naar de betere restaurants. Aan het einde van zo’n avond mocht ik vaak in de keuken mijn eigen toetje maken. De gezelligheid, de goede gesprekken, ik heb er de mooiste herinneringen aan.”

Hoe heeft jouw kookstijl zich ontwikkeld?

“In mijn studententijd moest ik leren koken voor één persoon en dat was een beetje aanklooien. Ik wist niet wat nou echt goed, gezond en gevarieerd eten was. Daardoor werd ik wat zwaarder en daar voelde ik me niet prettig bij. Dus ging ik anders, creatiever koken. In die periode trok ik mijn eerste blik kikkererwten open en maakte ik voor het eerst zoete aardappel klaar. Ik probeerde verschillende groenten uit en gebruikte ­kruiden als smaakmakers, in plaats van kaas. Er ging een wereld voor me open.”

Heb je weleens overwogen om veganistisch te gaan eten?

“Dat doe ik al voor 75 procent, maar helemaal vegan gaan is voor mij een brug te ver. Ik geniet van af en toe een eitje op zondag of een bakje kwark. Mijn ervaring is dat je op een manier moet eten die bij je past. Zo heb ik de koolhydraatarme hype ook geprobeerd, maar daar werd ik alleen maar chagrijnig van. Ik miste mijn rijst, pasta en granen.”

Voor de Nationale Week Zonder Vlees wist je heel wat grote ­partijen enthousiast te maken. Albert Heijn, Ikea… Hoe deed je dat?

“Ik heb misschien wel vijfhonderd keer ‘nee’ gehoord. Maar dat woord bestaat voor mij eigenlijk niet. Ik kom altijd terug met een ‘ja, maar’. En de aanhouder wint. Toen ik eindelijk aan tafel zat bij de ceo van Albert Heijn heb ik mezelf wel even geknepen, haha!”

Wat is je ambitie voor ‘de Week’ in 2020?

“Ik hoop in elk geval dat die bijdraagt aan een langetermijnverandering: dat meer mensen het idee van minder vlees eten omarmen. Steeds meer bedrijven haken aan met gave innovaties en ideeën. Wie weet leidt het tot een Europese campagne!”

Doe je ook mee?

Tijdens de derde editie van de Nationale Week Zonder Vlees, van 9 tot 15 maart 2020, komt er in samenwerking met topchef Peter Lute een vegetarisch pop-up­restaurant in Explore Muiden. Dé plek om kennis te maken met de verrassende vegetarische keuken. In het fevruari-nummer van Santee vind je op pagina 22 een vegetarisch weekmenu.

Kijk voor meer informatie op: Weekzondervlees.nl.

Het complete interview met Isabel lees je in het februari-nummer van Santé.

Gerelateerde artikelen