Deze 7 groenten kun je opnieuw laten groeien

Deze 7 groenten kun je opnieuw laten groeien

Van deze (restjes) groenten kun je een nieuwe groente kweken.

Goed voor je portemonnee, duurzaam en stiekem ook best leuk om je eigen groenten te zien groeien.

1. Bosui/lente-ui
Snijd je bosui ongeveer 5 centimeter van de onderkant af en zet ze in een glas met een laagje water. Ververs het water om de dag en na twee weken heb je nieuwe bosuien.

2. Prei
Op dezelfde manier als je lente-uien kun je een prei opnieuw laten groeien. Snijd het kontje ruim af en zet het in een laagje water. Ververs het water om de dag. Zodra de wortels sterk zijn geworden, kun je de prei in de grond planten om hem verder te laten groeien.

3. Champignons
Snijd het steeltje van een champignon af en plant het in een laagje natte grond. Je kunt de grond mengen met koffiedik, daardoor groeien je champignons extra snel.

4. Gember
Slimme tip voor degenen die graag gemberthee drinken. Plant een gember in de grond om er een plant van te kweken. Oorspronkelijk groeit gember in een warm klimaat, dus plaats de pot binnen op een zonnige plek voor de beste slagingskans.

5. Sla
Snijd de onderkant die de sla bij elkaar houdt af en zet hem in een bak met een laagje water. Ververs het water om de dag en verplaats de krop na een paar werken in potgrond.

6. Knoflook
Als je een teentje knoflook lang genoeg laat liggen, gaan ze spruiten. Het groen heeft een lichte knoflooksmaak en je kunt het gebruiken door gerechten. Het teentje knoflook verliest hierdoor smaak, dus dat kun je daarna beter niet meer gebruiken. Je kunt ook een volledige nieuwe bol knoflook kweken.

7. Basilicum
Knip een tak met een aantal blaadjes van je basilicumplant af. Zet dit in vers water en wacht tot er wortels uitgroeien van een aantal centimeter. Plant de takjes met wortels in een potje met grond.

Beeld: Shutterstock