vleessoorten-eten-afvallen

Deze 5 vleessoorten kan je het beste eten als je probeert af te vallen

Wil jij graag letten op jouw calorie-inname, maar ben je een echte vleeseter? Dan is dit artikel precies wat je nodig hebt: wij vertellen je welke 5 vleessoorten je het beste kan eten als je voldoende eiwitten binnen wilt krijgen en wil letten op je vet- en calorie-inname én welke 3 vleessoorten je beter kan vermijden als je probeert af te vallen. Lees je mee?

1. Mager rundvlees

Rood vlees bevat gesatureerd vet, maar er zijn magerdere delen waar je wel – met mate – van kan genieten, zoals ossenhaas, biefstuk en mager rundergehakt. Een portie van 85 gram 95% mager rundergehakt bevat 150 calorieën en 23 gram eiwitten. Maar wat bedoelen we nu precies met ‘met mate’? Denk dan aan maximaal drie porties per week (reminder: een portie is ongeveer 85 gram, bereid). Gemiddeld eten we nu net iets meer dan dat, namelijk 100 gram per dag. Dat moet best te doen zijn dus!

Lees ook: ’10 mythes over afvallen die je zeker niet moet geloven

2.  Kip zonder velletje

Kippenborst zonder vel is een van de magerste eiwitten. De sleutel tot succes is wit vlees verkiezen boven het donkere vlees. Het witte vlees vind je in de borst, ‘vingers’ en vleugels. Een portie van 85 gram gebakken kippenborst bevat 135 calorieën en 28 gram eiwitten. Ook bevat het veel fosfor, selenium, riboflavine, niacine, vitamine B6 en choline. Vergeet niet om het vel eraf te halen voor je gaat eten en vermijd donker vlees, wat je in de dijen of drumsticks kan vinden.

3. Weekdieren

Zeevruchten en vis zijn een voedingsrijke bron aan eiwitten, maar het is verstandig om erop te letten dat je producten eet met weinig kwik en een duurzame stempel op onze planeet. Kokkels, mosselen en oesters zijn daarom perfecte keuzes, want ze bevatten over het algemeen weinig kwik. Het unieke aan weekdieren is dat ze goed zijn voor water omdat ze helpen het schoon te houden door metalen en andere biologische materialen eruit te filteren. Daarnaast hoeven ze niet gevoed te worden en heeft het oogsten weinig impact op het milieu. Een portie van 85 gram mosselen bevat 146 calorieën en 20 gram eiwitten.

4. Mager varkensvlees

Zoals het meeste vlees bestaat ook varkensvlees uit een gezonder en minder gezonder deel. Zo zijn varkenskarbonades, varkenshaas en varkenssteak het gezondst, terwijl bacon en varkensbuik veel vetter zijn. Zo bevat een portie varkenskarbonade van 85 gram 122 calorieën en 22 gram eiwitten. Als je varkensvlees bereidt, snij dan zichtbaar vet weg en zorg dat je het bereidt op een temperatuur van 63 graden.

5. Wit kalkoenvlees

Net als kip is kalkoen een magere eiwitbron. Je kan het witte vlees vinden in je de borst en vleugels, terwijl de poot vooral donker vlees bevat. Wit vlees bevat minder calorieën, maar wanneer je een portie van 85 gram eet is het verschil verwaarloosbaar. De hoeveelheid eiwitten en vet zijn de factoren die het verschil maken. Zo bevat geroosterde kalkoenborst 125 calorieën, 2 gram vet, 0,5 gram gesatureerd vet en 25 gram eiwit, terwijl donker geroosterd kalkoenvlees 130 calorieën, 9 gram vet, 2 gram gesatureerd vet en 13 gram eiwit bevat.

Dan zijn er natuurlijk ook nog de vleessoorten die je beter kan vermijden als je probeert af te vallen, simpelweg omdat ze behoorlijk calorierijk zijn en tegelijk ook veel vetten bevatten…

1. Gefrituurd vlees

Zelfs als je ‘gezonder’ vlees kiest, zorgt het paneren en frituren ervoor dat het zijn gezondheidsvoordelen verliest. Ten eerste zorgt het voor een flinke toename in calorieën en vetten: een portie van 85 gram gefrituurde kip bevat 250 calorieën, 13 gram vet en 15 gram eiwit, terwijl een portie ‘normale’ kip van dezelfde grootte 135 calorieën, 3 gram vet en 28 gram eiwit bevat. Dat helpt wellicht te verklaren waarom een onderzoek in Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Disease onderzoekers ondervonden dat meer dan vier keer per week gefrituurd voedsel eten het risico op overgewicht of obesitas significant vergrootte ten opzichte van maximaal twee keer per week gefrituurd voedsel eten.

2. Bewerkt rood vlees

Bacon, hotdogs, salami en worst zijn allemaal goede voorbeelden van bewerkt rood vlees. Ze bevatten meer calorieën, gesatureerd vet en zout vergeleken met minder bewerkte stukken rood vlees, wat ze slecht voor ons hart maakt. Een hamburger van 85 gram bevat 120 calorieën, 3 gram vet, 1 gram gesatureerd vet en 22 gram eiwitten, terwijl 85 gram bacon 400 calorieën, 30 gram vet en 10 gram eiwitten bevat. Uit onderzoek blijkt dat minder bewerkt vlees eten – al is het maar 2 procent van je totale calorie-inname – en het vervangen door eiwitten uit plantaardige bronnen kan worden gelinkt aan 32 procent minder kans op overlijden.

3. Vis met veel kwik

Terwijl vis en andere zeevruchten geweldige bronnen van eiwitten en belangrijke vitaminen en mineralen kunnen zijn, kunnen ze ook veel kwik bevatten. Om je blootstelling aan kwik te voorkomen of verminderen, kan je tegelvis, zwaardvis, koningsmakreel, ahi tonijn en keizersbaars beter vermijden. Ook wat betreft tonijn in blik kan je beter voorzichtig zijn…

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen