fruit-groentesoorten-lente

Deze 12 fruit- en groentesoorten vind je vooral in de lente

Met dit lekkere weer kunnen we wel zeggen dat de lente nu écht is begonnen! Daar horen natuurlijk ook weer heerlijke seizoensgroenten en fruitsoorten bij. Daarom hebben wij een lijstje voor je gemaakt met typische lente-fruit- en groentesoorten. Welke ga jij als eerste proberen?

1. Artisjok

De artisjok is in de lente tijdens een korte periode vooral heel veel te vinden. Het is een heerlijke groente, maar vereist wel wat werk om klaar te maken. Je kan het binnenste deel van de steel, het hart en de onderkant van de bladeren eten. Als je eenmaal weet hoe je ze kan klaarmaken, zijn ze echt een heerlijke, verfrissende treat!

Lees ook: ‘5 dingen die niet in je lenteschoonmaak mogen ontbreken

2. Asperges

Zodra de lente begint, liggen deze heerlijke groenten weer snel in de schappen: asperges. Het beste is om dunnere asperges te kopen, die zijn namelijk zachter en je hoeft ze niet te schillen. Bewaar je asperges rechtop gebundeld in wat water, dan zijn ze langer houdbaar. Je kan heel veel verschillende dingen maken met asperges, zowel als bijgerecht of als onderdeel van je hoofdgerecht (bijvoorbeeld in een ovenschotel). Meestal zijn asperges tot juni verkrijgbaar, dus grijp je kans nu het nog kan!

3. Tuinbonen

Deze grote groene bonen zijn een heerlijke lenteversnapering. Ze zijn vol en hebben een fijne textuur, waardoor je ze voor veel verschillende gerechten kan gebruiken. Vooral in de Mediterraanse en Oosterse keuken zijn ze populair. Je kan ze blancheren, stomen of zachtjes koken met wat zeezout erbij. Maar ook als onderdeel van falafel zijn ze heerlijk – super divers, dus!

4. Aardbeien

Je weet dat het echt lente is als de aardbeien weer in de winkels verschijnen. En dan bedoelen we de kleinere, zoete aardbeien, niet die grote waterige die je het hele jaar door in de supermarkt vindt. Je kan er natuurlijk heel veel verschillende dingen mee maken, maar stiekem zijn ze toch het lekkerst als je ze gewoon los eet (nadat je ze hebt afgespoeld, dat dan wel).

5. Erwten

Ook erwten komen weer op in de lente. Verse erwten zijn zo veel lekkerder dan de bevroren variant en kunnen op heel veel verschillende manieren gebruikt worden. Van los bij je aardappelen en stukje (vega)vlees tot door stoofpotjes, ovenschotels en wokgerechten heen. Heb je weleens geprobeerd om erwten en munt met elkaar te combineren? Een perfecte lente-match!

6. Waterkers

Een heel divers, maar onderschat groentje is waterkers. Waterkers komt vooral op vanaf eind mei en in het begin van de zomer. Het heeft een wat peperige smaak en is heerlijk om rauw te eten, bijvoorbeeld in een salade of door een groentegerecht heen. Maar dat is niet de enige manier waarop je het kan eten: je kan het bijvoorbeeld heerlijk opbakken of zelfs in soepen verwerken.

7. Radijsjes

Radijsjes zijn een heerlijke lentegroente; ze zijn betaalbaar en er zijn veel vormen, smaken en kleuren van. Met hun wat bittere smaak zijn ze heerlijk voor in frisse salades of juist verwerkt door wokgerechten of soepen. Wat ga jij als eerste proberen?

8. Paddenstoelen

Alhoewel je paddenstoelen vaak het hele jaar door kunt kopen, komen er fantastische wilde paddenstoelen op in de lente. Morellen, bijvoorbeeld. Die hebben een notige, rijke smaak en gladde stelen en hoeden die je kan verwerken in de lekkerste gerechten. Denk aan pasta’s en salades, maar ook aan soepen en sandwiches – heerlijk!

9. Varenkrullen

Heb je weleens van varenkrullen gehoord? Ze komen niet veel voor, want alleen tijdens een hele korte periode in de zomer komen deze unieke groenten op. Ze zien er bijzonder uit, want het zijn lange groene stelen die opgekruld liggen. Ze worden dan ook vaak gebruikt door chefkoks, die ze stomen, koken of bakken met wat boter en zout. Je moet ze wel bereiden, want als je ze rauw eet, kan je er ziek van worden. Maar als je ze bereidt, zijn ze heerlijk!

10. Rabarber

Ah, rabarber. In het midden en einde van de lente zal je deze veel gaan zien. Hét perfecte lente-ingrediënt om taarten, gebakjes, pudding en andere zoete baksels mee te maken. Of wat dacht je van rabarbercompote voor op je toast of crackers? Wij houden ervan!

11. Veldzuring

Er zijn niet veel andere groenten zoals veldzuring, met haar pittig, zelfs citrusachtige smaak. Honderd gram bevat maar liefst 90 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Met veldzuring kan je een salade een boost geven, zolang je hem maar uitbalanceert met andere sterke smaken, zoals geitenkaas, radijsjes of zoet fruit. Veldzuring vind je vooral aan het einde van de lente en ook aan het begin van de herfst. Ga jij het proberen?

12. Wilde look

Je kent hem misschien niet (goed), maar ook de wilde look is een echte lente-groente. Ze zitten ergens tussen uien en knoflook in en hebben een heerlijke smaak en geur die ieder gerecht een feestje maakt. Het is dan ook niet gek dat ze vaak snel uitverkocht zijn op markten, dus sla snel een bundeltje in als je ze tegenkomt!

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen