Volledig Plantaardig Dieet

De 5 voordelen van een volledig plantaardig dieet

Ben je aan het overwegen om volledig plantaardig te gaan eten? Alhoewel daar natuurlijk een heleboel voordelen aan zitten, zijn er ook een aantal valkuilen waar je rekening mee moet houden. Onze deskundige Sandra van Leeuwen, trainer Hormoonfactor en hormooncoach, deelt 5 valkuilen van volledig plantaardig eten en handige richtlijnen voor een gezond veganistisch eetpatroon met je.

Laten we vooropstellen dat alle diëten waarbij macronutriënten en/of voedingsproducten worden uitgesloten risico’s kennen. Namelijk het risico dat je op korte of lange termijn tekorten aan voedingsstoffen oploopt. Daarom is het belangrijk om je goed te verdiepen in een plantaardig dieet als je uitgebalanceerd wilt eten.

Iedere macronutriënt (vetten, eiwitten en koolhydraten) is op meerdere manieren belangrijk voor ons lichaam. Zo zijn vetten o.a. de bouwstenen van onze geslachtshormonen en kan een sterk vetarm dieet daardoor leiden tot een verstoorde cyclus.

Kijk ook naar je doel bij het kiezen van een (tijdelijke) dieetvorm. Heb je een heel actief leven of juist niet? Hierbij staat centraal dat je contact houdt met je lichaam. Wat geeft het aan? Word je door een bepaald dieet actief of juist sloom? Ga je slechter slapen, raak je depressief of ontstaat er een allergie of hoofdpijn? Allemaal signalen waar je, wat mij betreft, serieus naar mag kijken.

En, tot slot: niets blijft hetzelfde. Durf dus steeds opnieuw een keuze te maken. Het leven verandert en daarmee ook jouw persoonlijke behoefte. Dat geldt niet alleen voor de keuze van een huis of baan, maar ook voor je dieet.

Wat zijn de 5 voordelen van een plantaardig dieet?

  • Een bewezen lager risico op diabetes 2
  • Een bewezen lager risico op hart- en vaatziekten
  • Bevat meer antioxidanten (nodig als dagelijkse balans tegen toxische stoffen die je binnenkrijgt via ademhaling, voeding en stress)
  • Geeft een betere werking van de darmen als gevolg van een hogere vezelinname
  • Leidt tot een lagere verzuring van het lichaam. Verzuring ontstaat o.a. door stress, slechte darmwerking en het eten van vlees

En last, but zeker not least: met een plantaardig dieet zorg je voor een beter dierenwelzijn en milieu!

Waar dien je op te letten bij plantaardig eten?

  • Wanneer we voor een langere periode een dieet volgen, is er een risico van eenzijdig eten. Wees hier dus alert op en blijf variëren met je voeding.
  • Sport je intensief of heb je een veeleisende baan? Realiseer je dan dat toevoeging van bijvoorbeeld extra eiwitten belangrijk is.
  • Kies voor de combinatie van meerdere verschillende soorten plantaardige eiwitbronnen om tot 1 volwaardig eiwit te komen.
  • Verhoog de inname van (rauwe) groente en fruit stap voor stap. Het toevoegen van meer vezels in jouw dieet kan in het begin even wennen zijn voor je darmen. Laat je darmen daarom langzaam hieraan wennen
  • Er is een verhoogde kans op de inname van fytinezuur. Ter vervanging van vlees wordt namelijk vaak gekozen voor noten en peulvruchten. Deze bevatten fytinezuren, die bij hoge inname kunnen zorgen voor spijsverteringsproblemen.

Fytine is een antinutriënt en wordt door een plant aangemaakt om zichzelf te beschermen. Het is voor ons slecht verteerbaar. Je vindt het in noten, peulvruchten, koffie, granen en cacao.

Algemene richtlijnen voor een (plantaardig) voedingspatroon:

  • Varieer met voeding. Op die manier is de kans groot dat je voldoende verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast verkleint het ook de kans op het ontstaan van intoleranties tegen bepaalde voedingsproducten.
  • Voeg deze eiwitbronnen toe: bonen, linzen, quinoa, boekweit en kiemgroenten zoals broccoli kiemen, taugé en alfalfa.
  • Probeer bij gebruik van fytinezuur rijke voeding deze altijd een nachtje te weken (bijvoorbeeld bij noten en havermout).
  • Voeg omega 3-vetzuren aan je dieet toe. Hiervoor kun je bijvoorbeeld noten, chlorella en spirulina gebruiken.
  • Eet je ook geen brood? Zet dan af en toe zeewier op het menu. Hiermee voorkom je op langere termijn een tekort aan jodium.
  • Houd je stresslevel onder controle. Stress kost extra vitaminen en mineralen. Minder stress betekent minder kans op tekorten.
  • Sport je een periode intensief of ervaar je grotere mate van stress? Voeg dan met bijvoorbeeld proteïnepoeder de dagelijkse behoefte van eiwitten aan.
  • Gebruik soja(producten) met mate. In het westen is de kans op een intolerantie voor soja groter. Ze zijn vaak bewerkt en kunnen problemen met je darmen geven. Kies je toch voor soja? Gebruik dan in ieder geval de biologische, gefermenteerde variant.
  • We halen energie uit onze voeding die onderverdeeld zijn in macronutriënten. Zorg ervoor dat je deze verdeling goed op orde hebt, zodat je van alles voldoende binnenkrijgt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een voedingsapp.

Tekst Sandra van Leeuwen

beeld gettyimages

Tip van de redactie

Veganpartyfood
Bestel hier

Gerelateerde artikelen