Voorraad 1000x1440

9 stappen voor het opruimen van je voorraadkast

Je bent zeker niet de enige die tijdens deze hele pandemie heeft nagedacht over hoe je je huis het beste opnieuw kunt inrichten en organiseren. En waar kun je beter beginnen dan in je voorraadkast? Het is tenslotte een van de plekken die je het meest bezoekt in je eigen huis. Dan wil je wel dat alles zo georganiseerd staat dat je favoriete spullen niet op de bovenste plank staan of achter allemaal items die over de datum zijn. Volg daarom dus de volgende stappen om je voorraadkast weer tip-top te krijgen.

1. Haal alles eruit

Misschien denk je bij eten niet echt aan een grote opruimklus, maar het leeghalen van je voorraadkast is een belangrijke stap om te zien waarmee je werkt en of je echt alles gebruikt. Alle producten die zich nog in de originele verpakkingen bevinden terwijl je deze al maanden of misschien wel jaren geleden hebt gekocht, kan je weggeven. Daarnaast kun je je voornemen om alles waarvan je nog kleine beetjes hebt op te maken tijdens het koken de aankomende dagen. Dat zal al een hoop ruimte schelen!

Lees ook: ‘5 producten die je altijd op voorraad zou moeten hebben

2. Gooi alles wat over de datum is weg

Deze stap spreekt voor zich. Merk je bij het leeghalen van je voorraadkast dat een deel van de producten op de achterste rijen over de datum is? Ga dan niet te lang wikken en wegen over wat nog gebruikt kan worden, maar gooi alles wat bol staat of zuur kan worden weg. Heb je nog potten met voedsel waarvan je denkt dat ze nog jarenlang mee kunnen gaan en ziet het er nog prima uit? Vertrouw dan op je neus en hou alles wat nog goed ruikt en er goed uitziet. Het is immers ook zo zonde om ze weg te gooien…

3. Stop producten in doorzichtige potten

Je producten in doorzichtige potten bewaren zorgt niet alleen voor meer ruimte (soms zit er evenveel lucht als eten in een verpakking), ook is het een handige truc om duidelijk te zien wat je in je voorraadkast hebt staan. Het zorgt er namelijk voor dat je makkelijker ziet wat je nodig hebt bij je volgende boodschappenrondje. Daarbij is het ook nog een visueel heel bevredigend. Kies wel voor afsluitbare potten om je voorraad zo lang mogelijk vers te houden. 

4. Gebruik matchende potten

Kies je ervoor om je producten in glazen potten op te bergen? Schaf dan hele collecties in dezelfde stijl aan. Koop potten, schaaltjes, flessen en bakken van dezelfde kleur en hetzelfde materiaal om visueel een eenheid te vormen. Zo zal je voorraadkast er onmiddellijk al opgeruimder en georganiseerder uitzien. 

5. Bewaar alleen waar je écht van houdt

Ben jij zo iemand die 20 potjes met groente bewaart omdat het vast nog wel een keer van pas kan komen op een regenachtige dag? Stop daar dan onmiddellijk mee. Voedsel waar je niet geïnspireerd van raakt zal voor een lange tijd in de kast blijven staan en waarschijnlijk kan je het bij de volgende opruimklus alsnog weggooien. Kies er daarom voor om echt alleen de items te bewaren waar jij van houdt en waarvan je weet dat je die snel gaat gebruiken. Misschien wel slim om dus niet je hele kast vol te stouwen met snoep ‘omdat dat toch wel snel op gaat’. 

6. Koop alleen dingen op de ruimte

Heb jij een niet al te grote voorraadkast? Sla dan niet voor een jaar aan producten op, maar kijk liever een week vooruit. Om het ultieme visuele resultaat van een opgeruimde voorraadkast te bereiken raden we je aan om 80 procent te vullen en 20 procent open te laten voor eventueel andere producten. Dat betekent natuurlijk niet dat je onmiddellijk moet gaan shoppen voor extra producten. Dit systeem zorgt er wel voor dat je ten allen tijden geen overvolle voorraadkast hebt (en dus meer rust!). 

7. Kies een plek voor extra’s 

Kun je nou echt niet zonder extra’s van bepaalde producten? Zet deze dan niet neer achter je andere producten, maar kies een specifieke plek waar je extra’s kunt bewaren. Zo werkt een la of mand op de onderste planken van je kast misschien wel het beste. Pas wel op dat je met het maken van je boodschappenlijstje niet weer producten opschrijft die al in je  mandjes met extra’s liggen. Check je voorraad! 

8. Kijk verder dan alleen de keuken

Niet iedereen heeft zo’n enorme inloopkast voor hun voorraad. Maar dat moet je er niet van weerhouden om de ruimte die je wél hebt goed in te richten. Kom je ruimte tekort in je voorraadkast? Blijf deze dan niet ongestoord volproppen, maar zoek een plek verderop in je huis waar je eventueel wat meer producten kwijt kunt. Zo kun je planken ophangen in je eetkamer waar je manden op kunt zetten met voorraadproducten. Het is niet alleen handig, maar het ziet er ook nog eens leuk uit! 

9. Hou je kast bij

Tover jezelf om tot vakkenvuller van je eigen voorraadkast. Ga voordat je boodschappen gaat doen na wat je allemaal nog hebt staan en dus niet nodig hebt. Na het boodschappen doen is het belangrijk dat je alles via het FIFO systeem inruimt. Dat houdt in first in, first out. Oftewel, al je oudste producten moeten naar de voorkant van de planken worden verschoven zodat je nieuwe spullen erachter kunnen en je het oude eerst opgebruikt. Let’s get organized!  

Bron: Realsimple.com

Tip van de redactie

iRobot® Roomba® e5 Robotstofzuiger
Roomba Robotstofzuiger Ad
Bestel hier

Gerelateerde artikelen