redenen-vaker-walnoten-eten walnoten gezond

7 redenen waarom je vaker walnoten moet eten

Eet jij weleens walnoten? Nee? Dat zou je echt vaker moeten doen! Deze smakelijke noten zijn namelijk niet alleen heel lekker, ze brengen ook een hoop voordelen met zich mee…

Met een handje walnoten per dag doe je jouw lichaam een plezier. Noten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Verder leveren noten veel gunstige voedingsstoffen zoals vezels, eiwit, ijzer, vitamine E, vitamine B1 en onverzadigd vet.

1. Ze geven je immuunsysteem een boost

Walnoten zitten vol belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, vezels en magnesium, die allemaal helpen bij het boosten van je immuunsysteem en je algehele gezondheid. Ook zouden walnoten een goede bron van vitamine B6 zijn en veel koper bevatten, die er beiden voor zorgen dat je immuunsysteem goed kan functioneren.

Walnoten Gezond

2. Ze bevatten gezonde vetten

Walnoten zijn uniek binnen de notenfamilie omdat ze bijna alleen maar gezonde, onverzadigde vetten bevatten, inclusief omega-3 vetten. Sterker nog, walnoten zijn de enige noten die zoveel omega-3 vetten (ALA) bevatten. Dit soort vetten wordt geassocieerd met gezondheidsvoordelen voor je hart, hersenen en het tegengaan van ontstekingen. Deze vetsoort kan niet worden aangemaakt door je lichaam en moet je dus uit  voedsel – zoals walnoten – halen. 

3. Ze zitten vol antioxidanten

Van alle pinda’s en noten bevatten walnoten het hoogste aantal polyfenolen. Dit zijn anitioxidante delen die een voordelige rol spelen in het verbeteren van je gezondheid op meerdere vlakken: hartgezondheid, cognitieve gezondheid, ontstekingen en wellicht zelfs bepaalde soorten kanker. 

4. Ze zijn goed voor je darmen

Het is enorm belangrijk om de juiste voeding te kiezen om het microbioom in je darmen te boosten. Uit onderzoek is gebleken dat walnoten een goede keuze zouden zijn omdat ze prebiotische eigenschappen bezitten. Hierdoor zijn ze goed voor je darmgezondheid en stimuleren ze de groei van goede bacteriën. 

5. Ze geven je brein een boost

We zeiden het al: walnoten zijn goed voor je hersenen. Sterker nog, ze lijken er zelfs een beetje op (zeker in de schil)… Walnoten bevatten belangrijke voedingsstoffen die je brein nodig heeft om te kunnen functioneren. Uit onderzoek in The Journal of Nutrition, Health & Aging is zelfs gebleken dat het eten van walnoten ervoor kan zorgen dat je beter presteert op hersenfunctietests die je geheugen, concentratievermogen en verwerkingssnelheid testen. Klinkt goed, toch?

6. Ze helpen je sneller vol te zitten

Bepaalde voedingsmiddelen zijn ideaal wanneer je het gevoel wilt krijgen sneller vol te zitten. Uit onderzoek blijkt dat walnoten een van die foods is. Een onderzoek van Harvard T.H. Chan School of Public Health heeft aangetoond dat het verhogen van de dagelijkse notenconsumptie met slechts een halve portie (14 gram) al resulteerde in gewichtsverlies en een verminderd risico op obesitas. Wow!

7. Je kan ze op superveel manieren gebruiken

Er zijn zoveel verschillende manieren om walnoten in je eetpatroon op te nemen, wat een enorm voordeel is als je een gezond product meer wil gaan gebruiken. Je kan walnoten combineren met een tal van verschillende ingrediënten, waaraan ze kunnen bijdragen met diverse smaken (van zoet tot hartig) en texturen (rauw, gebakken or gemalen). Keuze genoeg dus! En wist je dat je een hele zak verse walnoten van Nederlandse bodem gewoon online kunt bestellen? Wij vonden ze hier. Maar je vindt ze ook in de biologische winkel.

Recept: walnotensalade

Walnoten Gezond 1
walnoten salade

Ingrediënten:

  • 150 gram gemengde groene bladsla (bijv. rucola, veldsla, gemengde sla)
  • 100 gram walnoten, licht geroosterd en gehakt
  • 100 gram cherrytomaten, gehalveerd
  • 50 gram feta kaas, verkruimeld
  • 1 rode ui, dun gesneden
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Instructies:

  1. Begin met het wassen van de gemengde groene bladsla en laat deze goed uitlekken.
  2. Rooster de walnoten lichtjes in een droge koekenpan op middelhoog vuur gedurende 3-4 minuten, of tot ze lichtbruin en geurig zijn. Hak ze daarna grof.
  3. Meng de gemengde groene bladsla, cherrytomaten, gehakte walnoten, verkruimelde feta kaas en dun gesneden rode ui in een grote slakom.
  4. Klop in een aparte kom de balsamicoazijn en olijfolie samen tot een vinaigrette. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Giet de vinaigrette over de salade en hussel alles voorzichtig door elkaar tot de dressing gelijkmatig is verdeeld.
  6. Serveer de walnotensalade direct als bijgerecht of voeg gegrilde kip of gebakken champignons toe voor een volledige maaltijd.

TIP VAN DE REDACTIE

Intermittent fasting is voor velen de oplossing voor gezond gewichtsverlies, minder keuzestress en een fitte levensstijl. Maar hoe pak je het aan in de praktijk? Hannah Vreugdenhil, ervaringsdeskundige en levensstijlcoach, geeft in dit boek een plan waar je direct mee aan de slag kunt. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: welke noten zijn het gezondst?

TEKST MANON DAELMANS

BEEDL GETTYIMAGES

BRON HEALTHLINE

Hannah Vreugdenhil