fouten-vriezer-voorkomen invriezen kerstdiner

7 grote fouten die je maakt met je vriezer

Gebruik jij je vriezer veel? Dan zullen deze grote fouten je misschien wel bekend voorkomen… Lees ze door en zorg dat jij niet dezelfde fouten maakt, dat is beter voor je gezondheid én het milieu!

Lees ook: ‘6 gezonde producten die lang houdbaar zijn

1. Er niet genoeg eten in leggen

Geloof het of niet: een volle vriezer kan de kou beter vasthouden dan een lege vriezer. Als de vriezer vol ligt, helpt het eten om de koude temperatuur vast te houden, waardoor de vriezer minder hard hoeft te werken om de temperatuur laag te houden. Let er wel op dat je de vriezer niet tot de nok toe volstopt, want er moet wel ruimte zijn voor lucht voor de vriezer om zijn werk goed te kunnen doen.

2. De temperatuur te hoog zetten

De meest ideale temperatuur voor is maximaal 0 graden, dus zet je vriezer zo laag als het kan. Dat is het beste voor lange termijn en de veiligheid van het voedsel wat je in de vriezer bewaart. Krijg je last van je biceps door het leegschrapen van je bakken met ijs? Bewaar ze dan in de deur van de vriezer, daar is de temperatuur iets hoger dan in de rest van de vriezer.

3. Eten ontdooien op kamertemperatuur

Laat jij geregeld je kipfilets op het aanrecht ontdooien als jij ’s ochtends naar je werk gaat? Geloof ons, je bent niet de enige… Maar het is niet heel handig als het om voedselveiligheid aankomt. Gevogelte, vis of rood vlees laten te lang ontdooien op het aanrecht brengt het vlees in de gevarenzone, wat inhoudt dat er bacteriën kunnen ontstaan voordat het vlees volledig ontdooid is. Het is daarom verstandiger om het vlees langzaam in de koelkast te laten ontdooien.  

4. Deel je vriezer slimmer in

De meeste vriezers hebben geen handige laden, planken en bakjes die onze koelkasten wel hebben. Waarom dat uitmaakt? We spoelen even twee jaar vooruit in de tijd, wanneer jij plastic zakje met een niet te identificeren object uit het achterste deel van je vriezer vandaan tovert. Gelukkig kan je zelf ook wat plastic bakjes kopen om je vriezer slimmer in te delen en te voorkomen dat eten té lang in de vriezer blijft liggen.

5. Eten samen invriezen

In plaats van al je bosbessen, bananen en burgers in vershoudzakjes in de vriezer te bewaren is het slimmer om ze eerst in een laag op een bakplaat in te vriezen. Geef ze de kans om volledig te bevriezen – daar heb je ongeveer 24 uur voor nodig – en verplaats vervolgens alles naar een zakje of bakje. Zo voorkom je dat je een paar losse bosbessen wil eten, maar de hele bevroren klomp moet laten ontdooien – zo zonde…

6. De vriezer opendoen tijdens een stroomuitval

Is de stroom uitgevallen? Doe dan vooral de deur van de vriezer niet open, zelfs niet als je wil controleren hoe het staat met je bevroren goods. Door de deur dicht te laten zitten, zorg je er juist voor dat je voedsel langer bewaard kan blijven. Zodra de stroom weer aangaat kan je direct checken wat er nog helemaal bevroren is en alles wat zacht of licht ontdooid voelt weggooien – zonde, maar het meer dan waard om voedselvergiftiging te voorkomen.

7. Eten te lang bewaren

Ook bevroren voedsel heeft een houdbaarheidsdatum, zeker als het gaat om smaak en textuur. Het is daarom altijd handig om data op je bevroren foods te schrijven wanneer je het invriest, zodat je altijd een indicatie hebt hoe lang geleden je iets hebt ingevroren.

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen