tips-koken-thuis-chef

10 essentiële kooktips voor iedere thuischef

Hou je ervan om de thuischef uit te hangen, maar kan je nog wel wat handige tips gebruiken om nog meer uit je kookkunsten te halen? Dan wil jij deze 10 essentiële kooktips absoluut een keer uitproberen!

Lees ook: ‘9 manieren om alles uit je versproducten te halen met koken

1. Mise en place

Een van de belangrijkste tips is het inzetten van ‘mise en place’, wat Frans is voor alles op zijn plek leggen. Wat ze er eigenlijk mee bedoelen is het uitstallen van alle voorbereide ingrediënten en zorgen dat alle ingrediënten die je nodig hebt binnen handbereik liggen en klaar zijn voor gebruik. Maak je bijvoorbeeld omelet? Zorg dan dat je alle toppings, zoals kaas, ham en pepers, al zijn gesneden voor je het fornuis aanzet. Zo weet je van tevoren ook zeker dat je genoeg in huis hebt om je gerecht te maken en hoef je niet van het fornuis weg te gaan om nog producten voor te bereiden terwijl je rijst overkookt. Het is een simpele, maar super effectieve methode!

2. Deegstekers zijn niet alleen voor het bakken

Wist je dat je een deegsteker op meer manieren in kan zetten dan alleen voor het bakken? Naast dat het je kan helpen om stukje deeg uit te snijden of plakkerig deeg van je snijplank af te schrapen, kan je hem ook gebruiken om gesneden producten van je snijplank in de pan te schuiven. In plaats van je scherpe mes gebruiken om voorzichtig je gesneden worteltjes van de plank te schuiven, kan je ook het grotere oppervlak van de deegsteker gebruiken om knoeien te voorkomen. Handig, toch?

3. Hoe scherper het mes, hoe beter

Een extreem scherp mes kan een intimiderende tool zijn om mee te werken. Toch is het zo dat des te scherper het mes, des te veiliger. Wanneer je probeert te snijden met een bot mes heb je meer kracht en moeite nodig, wat sneller kan leiden tot een tripje naar de spoedeisende hulp. Probeer ongelukken te voorkomen door je messen te slijpen om het wegglijden tijdens het snijden te voorkomen en nog makkelijker je producten te kunnen snijden.

4. Blijf tussendoor schoonmaken

Natuurlijk kan je de hele keuken als een wervelwind gaan schoonmaken na het koken, maar je geniet uiteraard liever van je heerlijke zelf bereidde maaltijd. Daarom is het slim om tussen de bedrijven door alvast de keuken schoon te maken. Zet bijvoorbeeld een grote kom op het aanrecht tijdens het koken waar je je afval in kan gooien, zodat je die alleen nog hoeft te legen als je klaar bent. Zet vieze borden en kookgerei alvast in de vaatwasser als je ze niet meer nodig hebt en haal een doekje over het aanrecht om een schone kookomgeving te creëren.

5. Richt je koelkast goed in

Door je koelkast goed en efficiënt in te richten, voorkom je dat producten sneller bederven en je ziek wordt na het eten van de producten. In grote keukens staan de producten vaak gesorteerd op hun kooktemperatuur om kruisbesmetting te voorkomen. Richt je koelkast thuis daarom als volgt in, van boven naar onder: ready-to-eat producten of al bereid eten (taart, appels, kaas), rauwe zeevruchten, vis of eieren, rauw rundvlees, rauw varkensvlees, rauw gehakt en rauwe kip.

6. Marineer je eten

Je wil natuurlijk niet je maaltijden verpesten door ze te weinig smaak te geven. Zorg er daarom voor dat je je eten constant blijft proeven tussen het koken door. Zet een bakje met proeflepels die je kan gebruiken om het eten te proeven naast het fornuis en zorg dat je de gebruikte lepels apart legt om kruisbesmetting te voorkomen. Smaakt je gerecht wat flauw? Gebruik dan wat zout om er meer smaak aan te geven. Voorkom dat je te veel zout toevoegt door langzaam kleine beetjes zout aan je eten toe te voegen in plaats van in een keer. Zorg er ook voor dat je het zout gelijk over het eten heen verspreidt, dat smaakt het lekkerst!

7. Temperatuur tast smaak aan

Het klinkt misschien simpel, maar eten dat heet geserveerd moet worden smaakt hoogstwaarschijnlijk ook beter als het heet is dan wanneer het gewoon warm – of erger nog, koud – wordt gegeten. Volgens onderzoek wordt er een sterk elektrisch signaal naar je hersenen gestuurd als de temperatuur van eten hoger is, waardoor de smaak verbetert. Probeer daarom koud eten te vermijden, dat zullen je smaakpapillen je in dank afnemen.

8. Droog eiwitrijke producten af voordat je ze bakt

Wil jij het perfect gegaarde stukje kipfilet of biefstukje bakken? Zorg er dan voor dat je het vlees droogdept voor je het in de pan legt. Of je nu een heerlijke steak of een pangegaarde kip aan het bereiden bent, door ze voor het bakken droog te deppen, activeer je de Maillard reactie, ook wel bekend als de bruiningsreactie. Hierbij worden aminozuren opnieuw gerangschikt en nemen de suikers af om er vervolgens voor te zorgen dat het vlees die heerlijke gegrilde smaak krijgt. Deppen maar!

9. Wees geduldig

Geduld is een essentieel onderdeel van het koken van een succesvolle maaltijd. Hoe verleidelijk het ook is, raak je vlees niet aan terwijl je het bakt. Door het te verplaatsen voor het de kans krijgt om de Maillard reactie op gang te krijgen, voorkom je dat het vlees goed dichtschroeit. Als het vlees gaar is, trekt het vanzelf omhoog uit de pan. Vermijd ook het snijden van vlees om te kijken of het gaar is, gebruik liever een vleesthermometer om dit te controleren. En, als laatste, open de deur van de oven niet tijdens het bakken, aangezien dit de temperatuur in de oven doet afnemen. Het ovenlampje en het raampje in de deur zitten er niet voor niets!

10. Gebruik de first in, first out methode

Probeer voedselverspilling te voorkomen door de first-in, first-out (FIFO) methode te gebruiken. Dat houdt in dat je de oudste producten als eerste opmaakt, voor je met de versere producten gaat werken. Hoe je ervoor zorgt dat je deze techniek blijft gebruiken? Deel je (koel)kast zo in dat je de oudere producten voorin zet. Zo maak je het makkelijker voor jezelf om die al eerste te gebruiken en voorkom je dat ze vergeten opstapelen achter in je koelkast totdat je ze moet weggooien.

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen