Scheren2100x1440

Dit kun je doen tegen ingegroeide haren

Iedereen die scheert kent het ongemak van een ingegroeide haar. Met deze tips ben jij je ingegroeide haar de volgende keer te slim af.

Hoe ontstaan ingegroeide haren?

Vaak ontstaan ingegroeide haren na het ontharen. Je huid kan over het afgeschoren haartje heen trekken. Wanneer de haar terug groeit, kan de haar niet naar buiten. In plaats daarvan groeit de haar verder onder je huid en daardoor ontstaat er een klein ontstoken of geïrriteerd bultje met de haar erin; een ingegroeide haar.

Lees ook:Een ingegroeide teennagel behandelen

Tips om ingegroeide haren te voorkomen

  1. Scheer met een schoon en scherp mesje. Scheer bij voorkeur over een natte huid en gebruik scheergel of -schuim om de haartjes soepel te maken. Ga het liefst alleen met de haargroei mee. Het resultaat is misschien iets minder glad, maar je verkleint op deze manier wel de kans op ingegroeide haren.
  2. Scrub ongeveer twee keer per week voorzichtig je huid. Zo verwijder je dode huidcellen, waardoor dode huidcellen de haartjes zo min mogelijk in hun groei belemmeren.
  3. Er bestaan speciale producten tegen scheerirritatie en rode bultjes. Sudocrème werkt ook verzachtend.
  4. Pas op met crèmes met alcohol als ingrediënt, daardoor droogt je huid uit.
  5. Draag niet te strakke kleding.

Zo kun je ingegroeide haren verwijderen

De meningen hierover zijn verdeeld. Ons advies: probeer er zoveel mogelijk vanaf te blijven, maar uiteindelijk moet de ingegroeide haar er toch uit. Dat gebeurt soms vanzelf, maar lang niet altijd. Mocht de haar er niet vanzelf uitkomen, kun je het best als de huid goed warm is de haar er proberen uit te krijgen. Na het douchen is bijvoorbeeld een goed moment. Probeer met een ontsmet pincet de ingegroeide haar onder de huid vandaan te krijgen. Ontsmet daarna je huid. Lukt het je niet zelf en wordt de ontsteking na een paar weken steeds groter, ga dan naar de huisarts.

Beeld: Getty Images

Tip van de redactie

YIONN duurzaam scheermes

Yionn Scheermes Ad
Shop

Gerelateerde artikelen