ogen

6 tips tegen gezwollen ogen

Slecht geslapen of flink gehuild? Gezwollen ogen komen nooit goed uit. Met deze tips zorg je ervoor dat je oogleden hun normale proporties terugkrijgen.

Tijd is het beste middel om de zwelling te laten afnemen, maar met de volgende trucjes kun je ook een eind komen.

1. Gezwollen ogen afkoelen met ijsklontjes

De goedkoopste oplossing is om je ogen af te koelen met ijsklontjes of twee (eet)lepels die kort in de vriezer hebben gelegen. Dat werkt zo: door de plotselinge kou trekken de bloedvaten samen waarna de zwelling snel zal verminderen. Leg het ijs niet direct op je ogen maar verpak de ijsblokjes in een washandje of theedoek.

2. De zwelling verminderen met komkommer

Ga even liggen met een schijfje komkommer. De komkommer verfrist en helpt de huid weer aan te spannen.

Lees ook: ‘Kun je wallen verminderen door genoeg te slapen?’

3. Een afgekoeld theezakje op je ogen leggen

Cafeïne stimuleert het afdrijven van vocht; het is een veelgebruikt ingrediënt in oogcrèmes. Vooral groene en zwarte thee zijn effectief. Kruidenthee werkt verzachtend op eventuele roodheid maar bevat geen cafeïne. Knijp het theezakje eerst uit voor je het op je ogen legt.

4. Oogmasker tegen opgezwollen ogen

Het oogmasker blijft een klassieker: de combinatie van lichte druk en verkoeling zorgt ervoor dat de zwelling snel afneemt. Er zijn verschillende varianten: het oogmasker dat je in de vriezer bewaart, een rechthoekige zakje gevuld met lavendel en vlaszaad of een jademasker van de Chinese winkel.

5. Masseer de huid rondom je ogen

Wie geen tijd heeft om met groente of een masker op te gaan liggen, past een snelle massage toe. Met een kloppende beweging ga je met je middelvingers onder de ogen door, van de binnenooghoek naar de buitenkant. Zo stimuleer je het lymfesysteem zodat vocht en afvalstoffen versneld worden afgevoerd. Voor de bovenkant van het oog druk je met de toppen van je ringvingers stevig onder je wenkbrauw, ook weer van binnen naar buiten toe. Herhaal de massages drie keer.

6. Gebruik make-up om wakkerder te lijken

Met make-up kun je gezwollen oogleden minder opvallend maken. Breng als eerst mascara aan, dit helpt om de ogen te ‘openen’ en groter te laten lijken. De mascara komt alleen op de bovenste wimpers, de onderste wimpers blijven naturel. Met een lichtroze of beige oogpotlood trek je vervolgens een dunne lijn op het onderste ooglid.

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé.

Tip van de redactie

Garmin smartwatch

Garmin smartwatch
KLIK HIER

Gerelateerde artikelen