Alleen Reizen

Alleen reizen: hoe doe je dat?

Op alleen reizen ligt soms nog een soort ongemakkelijkheid. Wat als mensen iets van me denken? En tegen wie moet ik dan praten? Hoog tijd om alleen reizen uit de schaduw te halen.

Al lijkt de drempel misschien hoog, alleen reizen kan heel fijn zijn. Zelf bepalen wat je wanneer doet, waar je naartoe gaat en nieuwe mensen ontmoeten. Het is tijd voor het normaliseren van alleen reizen.

Online redacteur Rachel vertelt: “Tijdens een weekendje in Zeeland ging ik een keer alleen de fiets op. Tijdens mijn fietstocht besloot ik even pauze te nemen en plofte ik neer op het terras van een strandtent. Hoewel ik er al heel vaak was geweest met anderen, voelde het in mijn eentje toch onwennig. Ik had een tijdschrift meegenomen, dus dat was een goede manier om iets om handen te hebben. Even later schoof er iemand bij mij aan tafel, we kletsten en hadden een leuk gesprek.

Na die tijd dacht ik: als ik nu met iemand was geweest, was dit misschien niet voorgekomen. Samen zijn met anderen is gezellig, maar soms is alleen dingen doen ook best fijn. Mijn tip? Neem een tijdschrift of boek mee. Dan kun je je daar op focussen als je je nog wat ongemakkelijk voelt. Alleen reizen? Dat heb ik nog niet gedaan. Maar wat houdt me eigenlijk tegen?”

Lees ook: Waarom het gezond is om af en toe alleen te zijn

Alleen reizen met Merel Wildschut

Merel Wildschut, editor en bekend van haar blog de groene Meisjes, reist regelmatig in haar eentje en deelt haar ervaringen op haar blog en Instagramaccount. Ze vertelt hoe de eerste keer soloreizen voor haar was, hoe het nu gaat en ze geeft een aantal fijne tips.

Hoe was de eerste keer alleen reizen voor jou? 

“Oh, vréselijk. Ik maakte de fout om het meteen veel te ‘groot’ aan te pakken. Ik ging in mijn eentje een maand naar Suriname, toen ik nog best wel jong was. Ik kreeg enorme heimwee, wist niet wat me overkwam, en besloot toen: dit is dus niks voor mij. Gelukkig bleek die reis helemaal niet representatief te zijn voor wat ik later allemaal ontdekte over soloreizen.”  

Hoe is soloreizen nu je het al vaker hebt gedaan?

“Nu vind ik het geweldig. Ik ervaar een enorme vrijheid als ik in mijn eentje op pad ga. Ik weet precíes wat ik fijn en leuk vind op reis, ik vermaak me goed, ik voel me nooit alleen. Ik heb het echt een beetje moeten opbouwen en eraan moeten wennen, maar nu wil ik niet meer anders! (nouja, soms wil ik wel met iemand samen weg hoor ;))”

Wat heeft het jou gebracht? 

“Ik heb van alles over mezelf geleerd. Als je in je eentje op pad gaat, heb je ook alleen jezelf als gezelschap, het grootste gedeelte van de tijd althans. Dat geeft heel veel ruimte om na te denken over van alles en zo kom ik mezelf dan wel eens even tegen. Ook ervaar ik altijd dat ik me heel geïnspireerd voel, als ik op een nieuwe plek in mijn eentje ben. Ik doe allerlei ideeën op. Omdat ik ze niet allemaal meteen kan delen met iemand, moet ik ze een beetje laten ‘marineren’ in mezelf en dan kom ik vaak thuis met een hele lijst aan plannen en inspiratie. Verder ontmoet ik vaak heel aardige mensen op reis, sta ik veel meer open voor een gesprek en geniet ik er enorm van dat ik alles in mijn eigen tempo kan doen. I LOVE IT. haha.”

Heb je tips voor mensen die voor het eerst alleen gaan of willen reizen?

“Zeker. Mij heeft het heel erg geholpen om eerst eens heel goed na te denken over wat ik een reisje zou willen ‘halen’. Is dat bijvoorbeeld: avontuur? Een nieuwe plek ontdekken? Ontspanning? Werken op locatie? En daarna ga ik nadenken over: hoe lang wil ik weg? Ben ik comfortabel met ver weg gaan? Of niet? Hoe wil ik reizen? Enzovoort. Op basis daarvan bedenk ik een locatie en een aantal dagen of weken. Bij mij komt het vaak neer op: een stad in Europa voor een dag of 4. Dat is voor mij de ‘sweet spot’ van hoe lang ik het fijn vind om alleen te zijn.

Verder: als je daar dan bent, op die door jou gekozen solotrip, gun jezelf dan álles. Heb je heimwee en veel behoefte om contact te onderhouden met het thuisfront? Doen. Heb je helemaal geen zin om die hele stad uit te spelen of de hele omgeving te ontdekken? Niet doen. Doe echt waarvan je voelt: hier heb ik zin in (jij hoeft het alleen maar te willen, er is niemand om verantwoording aan af te leggen en je hoeft ook niks te bewijzen).

Vind je in je eentje uiteten gaan bijvoorbeeld spannend? Een afhaalpizza op je hotelkamer is net zo prima. Oh en: kies een accomodatie waar je je veilig voelt. Ik scan altijd op veilige buurten en neem vaak een hotelkamer met een bad, zodat ik daar lekker kan relaxen. In een hotel heb ik ook altijd het gevoel: hier ben ik een beetje onder de mensen. Dat vind ik persoonlijk prettiger dan een appartement of huisje. Veiligheid en selfcare first :).

Tip van de redactie:

De ANWB wandelgids vol met mooie wandeling over onverharde paden. Naast dit mooie gebonden boek ontvang je ook een handzaam routeboekje, met een routebeschrijving en routekaartje die gemakkelijk mee te nemen is. In het boek vind je bij elke route een QR-code, die direct naar de Eropuit-app leidt of naar een online-routeverloop in Google Maps. Verdwalen is hiermee verleden tijd. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST RACHEL VIETH (& MEREL WILDSCHUT)
BEELD GETTY IMAGES

Quinten Lange