Natuurlijke cosmetica: hoe zit dat nou?
19 november 2020
Zo min mogelijk chemische troep, zo veel mogelijk natuurlijke en plantaardige ingrediënten. Precies waar je huid blij van wordt. Maar hoe zit dat nu met natuurlijke cosmetica? Hoe weet je of het echt natuurlijk is?
Staat op het etiket van je crème, cleanser of masker ‘natuurlijk’, ‘all natural’ of iets wat daarop lijkt? Dan is de kans groot dat er geen stoffen als parfum, alcohol en parabenen inzitten. Maar het kán wel, want de term ‘natuurlijk’ zegt niets over de exacte samenstelling van je crème. Fabrikanten mogen dat namelijk al op de flacon vermelden als er slechts één natuurlijk bestanddeel in het product zit.
Lees ook: ‘Zo organiseer je een spa-avond met producten uit eigen keuken‘
Etiket
De manier om toch wat wijzer te worden: het etiket uitpluizen. Heb je een gevoelige huid? Dan kun je chemische stoffen als parfum, gedenatureerd alcohol en sodium lauryl sulphate (SLS) beter links laten liggen. Maar let bij een natuurlijk verzorgingsproduct óók op de ingrediënten, want hoewel extracten van lavendel, munt en ylangylang lekker ruiken, kunnen ze wel irriterend werken.
Natuurlijk
Natuurlijke mooimakers die je zorgeloos kunt smeren en waarvan zelfs bewezen is dat ze je huid goed doen, zijn onder meer groenethee-extract, sojabonen, druivenpitolie, havermout en het kalmerende zoethoutwortel.
Kortom: natuurlijk is niet per se beter voor je huid. In de laboratoria worden anno nu heel stabiele synthetische stoffen geproduceerd waar je huid veel baat bij heeft, zoals vitamine C en vitamine B3. Combineer deze stoffen met milde, natuurlijke ingrediënten (amandelolie, kokosolie, aloë vera, zonnebloemolie) en je zit goed.
Wist je dat…
… de positie op de ingrediëntenlijst vertelt hoeveel er van een stof in een product zit? Hoe hoger op de ingrediëntenlijst, hoe meer ervan in het product zit.
Een crème kan dus worden aangeprezen als ‘natuurlijk’, maar als de natuurlijke extracten onder aan de ingrediëntenlijst bungelen, is die belofte niet zo veel waard. Zoek liever naar ‘groene’ producten waarbij de natuurlijke ingrediënten bovenaan staan.
Aanraders
Bron: Santé mei 2019, tekst: Carlijn Biesemaat