53234 2100x1440 (1)

Hoe waterproof is je waterbestendige zonnebrand?

Hoef je met een waterbestendige zonnebrand echt niet opnieuw te smeren na een duik in het water?

Een Engelse consumentenbond deed onderzoek naar hoe hoog de factor van zonnebrand nog is na het zwemmen in zout water of chloorwater.

De factor wordt minder na contact met water
Er werden twee merken zonnebrand getest, een populair eigenmerk en een bekend internationaal product. Bij beide merken was de factor een stuk lager na 40 minuten in zout water. De SPF van het internationale product bleek daarna 60 procent lager te zijn.

Jetske Ultee vertelt op haar website dat waterproof niet bestaat, daarom wordt tegenwoordig de term water resistant gebruikt. Een zonneproduct dat water resistant is, bevat vaak een ingrediënt zoals wax, olie of polymeren, waardoor de creme minder aangetast wordt door water. Maar zelfs voor water resistant crèmes geldt dat de factor terugloopt door water.

Het voordeel van water resistant zonnebrand
Als je weet dat je niet zo’n goede smeerder bent, is het een goed idee om voor een water resistant product te kiezen. Hierdoor ben je toch iets beter beschermd wanneer je een tijdje niet smeert. Ook wanneer je bijvoorbeeld begint te zweten. Je huid optimaal beschermen? Dan kun je dus het best opnieuw smeren na contact met water. 

Onderzoek van de Consumentenbond
Edit 29/05: De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de factor van zonnesprays. De conclusie is dat 1 op de 5 producten de beloofde bescherming niet waarmaken. Lees meer op de website van de Consumentenbond.

Bron: Which? / Jetske Ultee

Tip van de redactie

Nivea Bronze Effect zelfbruiner
Nivea Bronzer Ad
Bestel hier