Zuren

Dít kunnen zuren voor je huid doen

Huid­verbeterende zuren zijn onmisbaar voor een gezonde en egale teint. Maar het ene zuur is het andere niet. Dit zijn de verschillen en dit is wat ze voor je huid kunnen doen.

Salicylzuur (BHA)

Helpt bij: onzuiverheden, doffe teint, vette huid

Salicylzuur is hét zuur tegen een vette huid met onzuiverheden. Je vindt het ingrediënt vaak in zuiverende producten die acné en puistjes tegengaan. Vivian Heemskerk is huidtherapeut en werkt in haar praktijk VIVE Huidtherapie dagelijks met zuren. Ze vertelt: “Onderzoek toont aan dat salicylzuur talg tot diep in de poriën oplost en dode huidcellen verwijdert. Dit maakt het zuur geschikt voor de onzuivere huid.” Salicylzuur werkt als een exfoliant: het lost dode huidcellen op en zorgt zo voor een frisse teint.

Lees ook:Deze 6 natuurlijke remedies tegen huidproblemen heb je waarschijnlijk al in huis

Glycolzuur (AHA)

Helpt bij: doffe teint, pigmentvlekken, droge huid

In de groep fruitzuren vinden we glycolzuur. Dit exfoliërende zuur laat nieuwe, gezonde huidcellen naar het oppervlak komen, waardoor onzuiverheden minder kans krijgen en de huid een gezonde glans krijgt. Heemskerk: “Glycolzuur is voor elke huid een aanwinst. Naarmate je ouder wordt, heeft de huid extra hulp nodig om dode huidcellen te verwijderen.” Bovendien heeft glycolzuur een vochtbindende werking, en blijkt uit onderzoek dat het pigmentvlekken minder zichtbaar maakt en zonschade tegengaat.

Ascorbinezuur (vitamine C)

Helpt bij: pigmentvlekken, uv-schade, huidveroudering

De puurste vorm van vitamine C valt in de categorie zuren: ascorbinezuur. Dat is verantwoordelijk voor de aanmaak van collageen, helpt uv-schade te beperken en kan pigmentvlekken verminderen. Door geregeld met een hoge dosering te smeren, rem je de aanmaak van melanine in de huid. Zo voorkom je pigmentatie en blijft de huid egaler. Een nadeel van ascorbinezuur is dat het erg instabiel is. Zodra het in aanraking komt met water, verliest het zijn werking. Kies daarom het liefst een product met ascorbinezuur zónder water.

Melkzuur (AHA)

Helpt bij: doffe teint, onzuiverheden, gevoelige huid, droge huid

Melkzuur valt in dezelfde groep exfoliërende zuren als glycolzuur, maar het is wat milder voor de huid. Dit maakt het een fijn zuur voor de gevoelige huid. De opvallendste eigenschap van melkzuur: het stimuleert de aanmaak van hyaluronzuur in de diepere huidlagen. En omdat hyaluronzuur vochtbindend werkt, doet melkzuur wonderen bij een vochtarme huid. Huidtherapeuten zetten melkzuur vaak in bij huidproblemen als eczeem en rosacea, omdat het zuur organismen doodt die deze huidklachten kunnen veroorzaken.

Vitamine-A-zuur (tretinoïne)

Helpt bij: huidveroudering, onzuiverheden, pigmentvlekken

Vitamine-A-zuur is het effectiefste zuur tegen acné en huidveroudering. Het is alleen op doktersrecept verkrijgbaar en dat is maar goed ook: vitamine-A-zuur komt met een handleiding en kan zorgen voor irritatie. Heemskerk: “Mildere alternatieven zijn retinaldehyde, retinolderivaten en retinol. Die zijn minder effectief: je hebt een hogere concentratie nodig voor hetzelfde effect.” Vitamine-A-zuur en retinol remmen de afbraak van collageen, stimuleren de aanmaak van collageen en elastine en zijn krachtig bij pigmentvlekken en acné.

Zuur genoeg?

Zuren kunnen je een mooie, jongere huid bezorgen, mits de concentratie hoog genoeg is. Check de flacon voor het percentage of kijk of het zuur boven aan de ingrediëntenlijst staat. Hoe lager op de lijst, hoe minder van het zuur aanwezig is in het product.

  • Salicylzuur: beste werking van 0,5 tot 1%
  • Glycolzuur: beste werking van 5% (hydratatie en structuur) tot 8% (egalisering)
  • Ascorbinezuur: beste werking vanaf 5%
  • Melkzuur: beste werking van 2% (hydratatie) tot 5% (exfoliatie)
  • Vitamine-A-zuur: beste werking vanaf 0,5%

Bron: Santé november 2020, tekst: Carlijn Biesemaat

Gerelateerde artikelen