BeBio: je haar wassen zonder shampoo

BeBio: je haar wassen zonder shampoo

Je haar wassen zonder shampoo. Waarom zou je het doen en wat gebruik je dan in plaats van shampoo? Liselotte en Willemijn van BeBio leggen het uit in hun blog van deze week.

Shampoo gebruiken
Sommigen van ons doen het dagelijks, anderen een paar keer per week. Er zijn ook steeds meer mensen die er helemaal mee gestopt zijn: haren wassen met (chemische) shampoo. Zij zien vooral nadelen aan het wassen van je haren met chemische shampoo. Op de lange termijn kan het bijvoorbeeld slecht zijn voor je haar en hoofdhuid.

Chemische ingrediënten om te vermijden
Er zijn voornamelijk drie ingrediënten die je wilt vermijden als je stopt met chemische shampoo:
 

Sodium Lauryl Sulphate
Sodium Lauryl Sulphate is de eerste. De meeste shampoo’s bevatten deze stof, het haalt vuil uit de haren en schuimt ook ontzettend. Dit wordt al snel geassocieerd met scho(o)n(er) haar. Dit chemische goedje werkt iets té goed. Het haalt namelijk ook natuurlijke oliën uit je haar en droogt je haar dus uit. Dit maakt je haar breekbaar! Voor sommige mensen is dat een reden om dit ingrediënt te mijden.

Minerale olie
Dan heb je het tweede ingrediënt ‘Minerale olie’. Het is goedkoop en zorgt ervoor dat je haar voldoende vocht behoudt. Dit lijkt in eerste instantie wel goed, maar het sluit je haar af met een laagje waardoor.

Siliconen
Dan heb je het derde ingrediënt, namelijk ‘Siliconen’. Deze stof legt een laagje om je haren heen, waardoor je haar er beter, gezonder en glanzender uit gaat zien. Ogenschijnlijk lijkt dit dus goed maar op dieper niveau is het slecht voor je haar. Het maakt je haar namelijk zwaar en wil je het er uit wassen moet je shampoo met sulfaten gebruiken (chemisch!) wat weer leidt tot droger haar. Een vicieuze cirkel dus.

 

Natuurlijke alternatieven
Gelukkig zijn er talloze alternatieven die je kunt toepassen voor gezond, natuurlijk en schoon haar. Er zitten meer voordelen aan verbonden. Het is namelijk ook beter voor het milieu en je vervuilt het water niet met chemische haarproducten. Verder is het voor je budget een stuk vriendelijker omdat je geen (dure) shampoo’s meer hoeft te kopen.  
 

Cold turkey
De echte diehards kunnen cold turkey en radicaal overstappen op ‘water only’. Maar nu begrijpen wij het best als dat iets te veel van het goede is, daarnaast is het ook geen fris idee om je haren slechts met water te reinigen.

Appelazijn
Een tweede optie is het gebruik van appelazijn. Appelazijn reinigt je haren ontzettend goed op natuurlijke wijze en is, zeker als overstap naar natuurlijke middelen, een goed middeltje om je haren te verlossen van al die chemicaliën waaronder de siliconen. De geur is makkelijk te verdoezelen door wat etherische olie toe te voegen. Lavendel of vanille bijvoorbeeld.

Klei
Je haren zijn ook te reinigen met klei. De natuurwinkels hebben bijna allemaal wel een soort klei in hun assortiment. Maak de brokken of poeder aan met wat water, stop het goedje in je haren en laat goed intrekken. Masseer je hoofdhuid er goed mee in zodat deze ook een goede oppepper krijgt. Was het uit met lauw water (geen heet water!) en voila, een schone hoofdhuid en lokken. Je zal merken dat je deze behandeling steeds minder vaak nodig hebt naarmate je langer ‘all natural’ te werk gaat.
 

Volhouden
In het begin zullen je haren nog wat droog en stroef aan kunnen voelen, maar houd vol! Je haren zijn namelijk aan het afkicken van alle chemische troep waar het aan gewend is geraakt. Eenmaal door de afkickperiode heen zal je een sterkere, natuurlijk glanzende en meer gezonde bos haar overhouden. Een goede natuurlijke moisturizer is overigens kokosolie. Het dringt diep in de haren door en behoudt de natuurlijke vochtbalans. Wil je niet aan de slag met producten uit je keukenkastjes, kies dan voor een natuurlijke shampoo.

Hoe vaak was jij je haar met shampoo?

Lees alle blogs van BeBio op Sante.nl >>

Beeld: Shutterstock


Over BeBio
Willemijn en Liselotte van BeBio bloggen iedere week op Sante.nl over een gezonde en bewuste levensstijl. Ze laten zien hoe leuk gezond leven kan zijn en dat een bewuste levensstijl voor iedereen binnen handbereik is. 

Wil je meer tips van BeBio? Op BeBio.nl inspireren Willemijn en Liselotte je dagelijks met mooie foto’s, video’s en leuke content op het gebied van bewust leven. Daarnaast vind je er veel achtergrondinformatie, een online shop en je kunt je eigen pagina bijhouden.

Tip van de redactie

Princess smartkachel van glas

Princess Kachel Ad
Shop