Bloesem

5 wandel- en fietstochten langs de bloesem

Ook zo dol op bloesem? Goed nieuws, de bloesemtijd is weer aangebroken. Hoog tijd om de natuur in te gaan voor een fijne wandel- of fietstocht.

Bomen met zachtgekleurde bloemen sieren verschillende streken in Nederland rond april en mei. Bloesem is elk jaar prachtig om te zien én een wandeling of fietstocht door te maken. We zetten een aantal mooie routes op een rijtje.

In welke maand komt bloesem voor?

Het is niet helemaal zeker te zeggen, want de weersomstandigheden spelen altijd een rol als het gaat om fruitbomen. Maar de bloei van bloesem is meestal rond de maanden eind maart, april en mei. De pruimenbomen staan als eerste in bloei, gevolgd door de kersenbomen, perenbomen en als laatste de appelbomen.

Op naar de Betuwe

Als er één plek is die bekend staat om de prachtige bloesem is het wel de Betuwe. Deze fietsroute brengt je tijdens een toch van 35 kilometer langs verschillende boomgaarden. Ze zullen niet allemaal tegelijk in bloei staan, doordat de boomgaarden verschillende fruitbomen verbouwen. Zo is er elke keer iets anders te beleven.

Bloesem

Langs de Linge

We blijven nog even onderin Gelderland, daar zijn immers veel fruitbomen te vinden. Deze fietstocht brengt je langs rivier de Linge. Na deze route heb je aardig wat kilometers in de benen, de tocht is maar liefst 69 kilometer lang. Maar geen zorgen: doordat de route gemaakt is met knooppunten kun je het vaak ook zelf inkorten. Liever wandelen? Probeer dan deze route (handig: er staat bij hoeveel je stappen je ongeveer zet).

Lees ook: Wandelen maakt je gezonder, gelukkiger en slimmer

Zeeuwse schoonheid

Zuid-Beveland in Zeeland staat ook bekend om de vele fruitbomen. Tussen de dijken en kleine dorpen vind je daarom in de lentemaanden volop bloesem. Deze route is 50 kilometer lang en brengt je naast bloesem, ook langs stalletjes met fruit, aardappelen en andere lokale producten.

Limburgse wandeling

Limburg is altijd al prachtig om een wandeling of fietstocht te maken, en helemaal nu de bloesem in bloei staat. Ben je daar specifiek naar op zoek? Dan kun je bijvoorbeeld deze wandeling maken in Eijsden. Bereid je voor op fruitbomen en natuur in combinatie met geplaveide straatjes en monumentale panden. En goed nieuws: de 10.000 stappen haal je met deze route gegarandeerd.

Utrechtse Heuvelrug

Tussen de Vecht en de Utrechtse Heuvelrug ligt het gebied van de Vechtplassen. Dat is het decor van deze fietsroute, die je naast bloesem ook veel langs het water leidt. Er zijn veel verschillende natuurgebieden te vinden, die min of meer met elkaar verbonden zijn. De perfecte route voor natuurliefhebbers dus.

Tip van de redactie:

De ANWB wandelgids vol met mooie wandeling over onverharde paden. Naast dit mooie gebonden boek ontvang je ook een handzaam routeboekje, met een routebeschrijving en routekaartje die gemakkelijk mee te nemen is. In het boek vind je bij elke route een QR-code, die direct naar de Eropuit-app leidt of naar een online-routeverloop in Google Maps. Verdwalen is hiermee verleden tijd. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST RACHEL VIETH
BRON ANWB, NEDERLAND FIETSLAND, VISITNIJMEGEN, ZEELAND.COM, NATUURMONUMENTEN
BEELD GETTY IMAGES

Quinten Lange