tips-lekker-ruiken-huis

Zo ruikt je huis altijd lekker, dankzij deze zeven tips

Valt het je op dat het bij andere mensen thuis altijd lekker ruikt? Dat wil jij natuurlijk ook! Een lekker geurtje in huis kan hem in de kleine dingen zitten. Met deze 7 tips zorg jij ervoor dat jouw huis ook altijd lekker ruikt!

In je eigen huis ruik je na een tijdje niet meer of het lekker ruikt. Met deze tips weet je zeker dat je huis altijd goed ruikt.

1. Let op vochtigheid

Een van de grootste oorzaken van vieze luchtjes in huis is vochtigheid. Je kan de luchtvochtigheid per kamer opmeten om te kijken waar je huis het meeste vocht vasthoudt. Geeft de meter meer dan 60% aan? Dan kan je een dehumidifier gebruiken om de luchtvochtigheid naar beneden te krijgen. Probeer in vochtige ruimtes, zoals de keuken en de badkamer, tapijten en kleden te voorkomen. En hou ook micro-bronnen van vocht, zoals sponzen en handdoeken, in de gaten: vervang je sponzen iedere week tot twee weken en zorg ervoor dat schone handdoeken helemaal droog zijn voordat je ze opvouwt en in de kast legt.

luchtvochtigheidsmeter
Luchtvochtigheidsmeter
Bestel hier

2. Gooi weg

Plekken zoals de vuilnisbak, de kattenbak, dierenmand en luierbakken zijn allemaal plekken die voor vieze luchtjes zorgen. Dat lijkt misschien heel logisch, maar des te meer tijd we rond deze plekken doorbrengen, des te minder we doorhebben dat ze stinken. Je reuk past zich namelijk aan aan de geuren om je heen. Wees dus proactief; maak de binnenkant van je prullenbak (dus ook de deksel) eens per maand schoon, was dierenmanden regelmatig en verschoon de kattenbak iedere dag. Probeer zelfs kleinere prullenbakken te gebruiken zodat je vuil vaker moet wegbrengen, ook dat kan enorm schelen.

Lees ook: 5 tips om je witte was hagelwit te houden

3. Open de koelkast

De eerste oorzaak van stank uit de koelkast is duidelijk: gooi alles weg wat (flink) over datum is. Het kan helpen om een keer per maand je hele koelkast door te lopen om er zeker van te zijn dat de hele inhoud nog vers is. Maak dan ook direct je koelkast goed schoon. Kan je de lades en planken uit de koelkast halen? Laat ze dan ‘weken’ in een heet sopje. Poets de binnenkant van de koelkast met een mix van water en azijn en een klein drupje afwasmiddel. Neem vervolgens een vochtig doekje om hem weer helemaal af te nemen. Tip: laat het bleekmiddel staan, aangezien je dit moeilijk weg kan boenen en het niet food-proof is.

Koelkast Weetjes lekker ruiken lucht in huis geurtjes

4. Maak zachte oppervlakken schoon

Tapijten, kussentjes, beddengoed en gordijnen zijn magneten voor geurtjes. Als je een vlek of viezigheid wegveegt, kunnen de bacteriën die een vieze geur veroorzaken wel blijven hangen. Een gemiste vlek op het tapijt kan zelfs tot schimmel leiden. Zorg er dus voor dat je je tapijt eens per jaar goed laat stomen (of doe het zelf met de juiste tools). Heb je net geknoeid? Probeer de vlek er dan zo snel mogelijk uit te krijgen: des te vaker je het schoonmaakt en stofzuigt, des te minder snel het gaat ruiken. Check bij kussentjes, bedlinnen en gordijnen de labels om te kijken of je ze in de wasmachine kunt doen.

vlekkenspray HG
HG Vlekkenspray extra sterk
Bestel hier

5. Doe het raam open

Een van de makkelijkste en meest effectieve manier om frisse lucht in huis te krijgen. Zeker als er nog een kooklucht of verflucht in huis hangt, kan het openen van een raam ervoor zorgen dat de hele ruimte schoner aanvoelt. Plus, je voelt er waarschijnlijk ook een stuk beter door! Als het kan, zet dan ramen tegenover elkaar open om de boel door te laten waaien. Zelfs als het vriest buiten, kan het raam kort openzetten een groot verschil maken.

Lees ook: waarom het beter is om met open raam te slapen

6. Probeer een neutralizer

Als je het idee van een huis wat heerlijk naar niks ruikt fijn vindt, ga dan op zoek naar een neutralisator waar geen geur aan toegevoegd is. Deze werken vooral goed op plekken zoals dichtbij de kattenbak of prullenbak. Het lijkt misschien heel gek, maar – trust us – het werkt!

7. Vind subtiele manieren om geur toe te voegen

Diffusers met etherische oliën zijn niet de enige manier om een fijne geur in je huis te creëren. Wat dacht je bijvoorbeeld van subtiele geurstokjes? Of maak een DIY-geurbron door bijvoorbeeld potpourri te maken (niet te sterk, uiteraard) of maak zakjes met soda. Deze absorberen niet alleen de vieze geurtjes, maar geven ook lekkere geurtjes af. Vul een koffiefilter met soda, voeg er een paar drupjes geurolie aan toe en bind hem dicht. Heerlijk, fris en super simpel!

geurstokjes Rituals
Geurstokjes Rituals
Bestel hier

Zo ruikt je wasmachine ook lekker

stinkende wasmachinereiniger
Stinkende wasmachine reiniger
Bestel hier

Lees ook: ‘Waarom geurkaarsen toch niet zo’n goed idee zijn

Populair bij de redactie

Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is Schoon in 10 minuten echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé

Suzanne Sengers

Gerelateerde artikelen