- Home
- Beauty & Lifestyle
- Huis, tuin & keuken
- Tuinieren voor je mental health: dit doet wroeten in de aarde met je brein
Tuinieren voor je mental health: dit doet wroeten in de aarde met je brein
Tekst: Maaike van Oostveen
9 april 2025
Onkruid wieden, je handen in de aarde steken of verse groenten plukken uit je eigen tuin of balkonbak – het klinkt simpel, maar heeft een diep effect op lichaam en geest. Tuinieren is namelijk niet alleen fijn voor je planten, maar deze bezigheidstherapie is ook goed voor je mentale gezondheid.
Tuinieren is rustgevend voor hoofd én hart
In de tuin of op je balkon bezig zijn helpt om je hoofd leeg te maken. Doordat je je tijdens het tuinieren focust op iets tastbaars, voel je je verbonden met de natuur en raak je vanzelf in een rustig(er) ritme. Zonder dat je het merkt, ben je bezig met mindfulness. En dat werkt kalmerend: je ademhaling zakt, je hartslag daalt en je gedachten op nul.
Lees ook: ‘7x zo maak je van je tuin een tweede woonkamer’
Serotonine en dopamine
Daglicht, frisse lucht en contact met groen stimuleren de aanmaak van serotonine en dopamine – de ‘geluksstofjes’ in je hersenen. Zelfs een korte tuinsessie van 20 minuten kan je stressniveau al verlagen. Het verlaagt ook het stresshormoon cortisol, waardoor je je kalmer en meer in balans voelt.
Geen grote tuin? Geen probleem. Ook een balkon of vensterbank met kruiden, kamerplanten of een paar potten werkt ontspannend. Het gaat om het contact met levend groen, en de aandacht die je eraan geeft. Zelfs binnen tuinieren – zoals stekjes verzorgen of zaadjes laten kiemen – kan al helpen.
Wat je vandaag al kunt doen:
- Steek je handen (letterlijk) in de aarde – zonder handschoenen. De aanraking met aarde heeft een rustgevend effect
- Begin klein: zaai tuinkers, aardbeien of zet een paar bloemen op je balkon
- Plan elke week ‘groentijd’ in
- Probeer tijdens het tuinieren je telefoon binnen te laten. Zo wordt het een moment zonder prikkels
Belangrijk is dat in de tuin bezig zijn niet moet voelen als een to-do. Zie het als een mini-pauze voor jezelf. Je hoeft niks te ‘presteren’. Het enige wat telt is de verbinding met de natuur – en met jezelf.
Tip van de redactie
De LED fakkel, met een hoogte van 78 cm, bootst echt vuur na. Een krachtige 2200 mAh-accu laadt overdag automatisch op voor 8-10 uur verlichting ’s avonds. Met 3 lichtstanden, waaronder een vlam- en ademhalings effect. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Lees ook: ‘Hoe maak je je tuin lenteklaar? 5 tips voor meer comfort en sfeer’
Beeld: Getty Images
Uit andere media
Maaike van Oostveen
Maaike werkt sinds 2019 als (freelance) redacteur en content creator. Dit deed ze onder andere voor merken en titels als NTR, CosmoGIRL! en Corendon. Met een grenzeloze nieuwsgierigheid en veel enthousiasme schrijft ze voor Santé over alles wat het leven leuker, makkelijker en gezonder maakt. Als reisliefhebber haalt ze inspiratie uit verschillende culturen, terwijl haar liefde voor dieren en goede koffie haar dagelijkse geluksmomentjes vormen. Naast het creëren van inspirerende content voor Santé, is ze ook actief op TikTok of kan je haar tegenkomen op evenementen als hostess.
Meer van Maaike