Dahlia's

Dahlia’s: hoe kweek je ze?

Dahlia’s zijn een prachtige toevoeging aan je tuin of balkon. Hoe je ze kweekt? Dat lees je hier.

Hoewel dahlia’s nu nog niet in de volle grond kunnen groeien (het is nog te koud), betekent het niet dat je nog niks met de knollen kunt doen. In dit artikel vertellen we je hoe je nu al aan de slag kunt gaan met je dahlia’s.

Stap 1 is het uitzoeken van de dahlia’s. Er zijn onwijs veel kleuren en soorten. Het goede nieuws is: je hebt helemaal grote tuin nodig om dahlia’s te laten groeien, bepaalde soorten doen het ook prima in een pot. Let er daarbij wel op dat het dahliasoorten zijn die niet te hoog worden.

2
2
Bestel je dahilia’s online

Dahlia’s voortrekken

Je kunt dahlia’s pas na IJsheiligen (15 mei) planten, wanneer de vorst verdwenen is. Heb je je dahliaknollen al in huis? Zet ze dan in de doos, met de deksel open, in bijvoorbeeld de schuur. Wil je er al iets mee doen? Dan kun je ze binnen voortrekken. Dat betekent eigenlijk dat je ze binnen al even laat groeien, zodat ze groter en sterker zijn wanneer ze naar buiten mogen. Vaak helpt dit ook tegen ongedierte, zoals slakken.

Lees ook: 9 bloemen die je tuin de hele zomer kleur geven

Kunnen dahlia’s overwinteren?

Is het moment aangebroken dat de vorst weg is? Dan kunnen je dahlia’s de volle grond of pot in. Zet ze op een zonnige plek neer. Wanneer er bloemen aankomen is het belangrijk om ze te plukken. Snoeien doet bloeien in dit geval. Maak er gezellige bossen van en geniet tot september van bloemenpracht.

1

Dahliaknollen bewaren

Dahlia’s kunnen niet tegen vorst. Daarom is het verstandig de knollen voor de winter uit de grond te halen. Haal ze voorzichtig met een schop uit de grond, haal het groen eraf tot ongeveer 10 centimeter boven de knol en leg ze op een droge plek neer. Let er goed op dat ze niet gaan schimmelen. Een andere methode is om ze wél in de grond te laten zitten. De kans is dan echter wel groter dat ze het niet overleven of dat ze erg gaan schimmelen.

Het bewaren van dahlia knollen kan ervoor zorgen dat ze goed blijven en klaar zijn om het volgende groeiseizoen te planten. Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen om dahlia knollen het best te bewaren:

  1. Graaf de knollen op: Wacht tot de vorst de bovengrondse delen van de plant heeft gedood voordat je de knollen opgraaft. Dit gebeurt meestal in de herfst, meestal na de eerste vorst. Graaf voorzichtig rond de knollen om ze niet te beschadigen.
  2. Reinig de knollen: Verwijder voorzichtig de grond van de knollen. Dit kun je doen door ze zachtjes af te borstelen of te spoelen met water. Laat de knollen vervolgens enkele dagen drogen op een goed geventileerde plaats om overtollig vocht te verwijderen.
  3. Inspecteer de knollen: Controleer de knollen zorgvuldig op tekenen van ziekte, beschadigingen of rot. Verwijder eventuele beschadigde of rotte delen. Dit helpt om te voorkomen dat ziekten zich verspreiden tijdens de opslag.
  4. Label de knollen: Zorg ervoor dat je de verschillende soorten dahlia’s labelt als je meer dan één variëteit hebt. Dit helpt je om te weten welke knollen je volgend jaar wilt planten.
  5. Droog de knollen: Nadat de knollen zijn schoongemaakt en geïnspecteerd, laat je ze nog een paar dagen op een droge en geventileerde plaats drogen. Dit helpt bij het genezen van eventuele wondjes die zijn ontstaan tijdens het opgraven en reinigen.
  6. Bewaar de knollen op een koele, droge plaats: Plaats de knollen in een doos of krat gevuld met turfmolm, zaagsel of vermiculiet. Zorg ervoor dat de knollen elkaar niet raken en dat er voldoende luchtcirculatie is. Bewaar ze op een koele, vorstvrije plaats, zoals een kelder, garage of schuur waar de temperatuur tussen de 4 en 10 graden Celsius ligt. Vermijd plaatsen met te veel vocht, omdat dit kan leiden tot rot.
  7. Controleer regelmatig: Controleer de knollen tijdens de wintermaanden regelmatig op tekenen van uitdroging of rot. Verwijder eventuele rotte of beschadigde knollen om verdere verspreiding te voorkomen.

Door deze stappen te volgen, kun je je dahlia knollen goed bewaren en ze gezond houden voor het volgende jaar.

Lees ook: zelf uien kweken, zo doe je dat

Tip van de redactie:

Streef jij naar een weelderige pluktuin? Ontdek een biologische benadering in dit boeLies Couckuyt, Monique van Wegenk. Verken seizoensgebonden taken en ontvang waardevolle inzichten. Ontdek de finesses van pluktuinen met duidelijke uitleg, bloemportretten en tips over bodem, zaadteelt en bloemendrogen. Een allesomvattend standaardwerk. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST RACHEL VIETH
BEELD UNSPLASH

Lies Couckuyt, Monique van Wegen