Fair Trade

4 redenen waarom je echt voor Fairtrade moet kiezen

Fairtrade producten: je ziet ze vast in het schap liggen, maar koop je ze ook? Dit zijn dé redenen waarom je dat voortaan écht moet gaan doen.

In samenwerking met Fairtrade Nederland

1. Eerlijke handel 

Fairtrade staat voor eerlijke handel. Boeren in Afrika, Latijns-Amerika en Azië ontvangen namelijk een minimumprijs voor hun producten. Deze prijs dient als vangnet als de marktprijs laag is. Zo zijn de boeren altijd zeker van een stabiel inkomen, waardoor ze in staat zijn om hun leefomstandigheden te verbeteren.

Daarbij ontvangen de coöperaties – waarbij de boeren zijn aangesloten – ook een vaste onhandelbare-premie. Wat ze hiermee doen, bepalen de boeren samen. Ze beste- den het bijvoorbeeld aan onderwijs in het dorp, medische zorg of een nieuwe waterput.

2. Kleine stap, positieve impact

Leg je elke week al bananen, rijst en noten in je winkelwagen? Dan is het een kleine stap (en moeite) om voortaan de Fairtrade varianten te kopen. Je hoeft immers niet meteen je hele leefstijl om te gooien. En het fijne is dat je met jouw bijdrage direct het verschil maakt: je werkt mee aan een eerlijke wereld, met gelijke kansen voor iedereen.

3. Goed voor het milieu

Ook het milieu is een belangrijk thema binnen Fairtrade. Zo wordt er geïnvesteerd in programma’s die klimaatverandering tegengaan. Daarbij zijn er ook strenge Fairtrade standaarden rondom milieu. Iedereen moet zich tijdens de productie, verwerking en verkoop van Fairtrade producten houden aan strenge regels, die positieve effecten hebben op mens en milieu.

4. De keuze is reuze

Wist je dat er maar liefst 12.000 verschillende Fairtrade producten verkocht worden in Nederland? Van tropische groente en fruit tot noten, wijn, koffie en thee, rijst, honing, kokosmelk, chocolade, ijs en noem maar op. Je vindt de Fairtrade producten in de grote supermarkten, natuur- en wereldwinkels, en inmiddels ook in veel webshops. Je herkent Fairtrade producten aan het bekende groenblauwe logo.

Doe mee aan de Fairtrade Week: 28 oktober t/m 5 november 2023

Door één keer per dag een Fairtrade product te gebruiken, kun je al verschil maken. Het is niet moeilijk om de producten een plek te geven in je dagelijks leven en tijdens de Fairtrade Week (28 oktober t/m 5 november 2023) al helemaal niet. Dat betekent dat er bij verschillende grote supermarkten veel Fairtrade producten in de aanbieding zijn. Good to know: dit soort acties gaan nooit ten koste van de Fairtrade minimumprijs en de premie die aan boerenorganisaties wordt betaald.

In deze Fairtrade Week wordt extra aandacht besteed aan het veranderende klimaat. Die heeft nu al dikke impact op wat er binnenkort op je bord ligt. Download hier de Fairtrade Week actiefolder met acties en nog veel meer informatie over Fairtrade.

Fairtrade Nederland