droge huid

Droge huid? Dit kan helpen

Last van een schrale huid, droge handen en gebarsten lippen als het kouder wordt? Ga voor een zachte aanpak om je huid weer soepel en glad te krijgen.

In het najaar zijn de temperatuurschommelingen een stuk groter dan in de zomer, wat een wissel trekt op de barrièrefunctie van je huid. De huidbarrière raakt beschadigd en de beschermende functie neemt af, waardoor de huid onvoldoende vocht kan vasthouden. Ook irriterende cosmetica kan flink uitdrogen. Te agressieve, ontvettende skincare verwijdert het natuurlijke beschermlaagje en kan je huid droog, rood of geïrriteerd maken. Een milde aanpak met verzachtende ingrediënten is het beste.

Droog of vochtarm?

Een droge huid is een huidtype, een vochtarme huid is een huidconditie. Heb je normaal gesproken een normale, vette of gecombineerde huid, maar is je huid in het najaar droger? Dan heb je te maken met een vochtarme huid, waarbij de huid behoefte heeft aan vocht. Een droge huid heb je het hele jaar door en wordt geken- merkt door een tekort aan vetten. Een droge en vochtarme huid zien er nagenoeg hetzelfde uit: droge plekjes, roodheid en een trekkerig gevoel.

Lees ook: Dit is waarom je vaak een droge huid hebt in de winter

Ster-ingrediënten voor een zachte huid

Glycerine

Na water is glycerine een van de meest gebruikte ingrediënten in huidverzorgings- producten. Niet gek: het is een goedkoop en gemakkelijk te produceren ingrediënt dat ook nog eens goed werkt. Glycerine trekt vocht aan en houdt het tot in de diepere huidlagen vast, waardoor het stofje een hydraterend effect heeft en de huid soepel en zacht maakt. Ook is glycerine in staat de huidbarrière te versterken, waardoor de huid nog meer vocht kan vasthouden. Je vindt glycerine in de meeste reinigings- producten, lotions, serums, gezichtscrèmes en bodylotions.

Sheaboter

Sheaboter (of karitéboter) is afkomstig van de noten van de sheaboom die in Afrika groeit. De romige notenboter zit vol essentiële vetzuren en antioxidanten, waardoor het beschermend, hydraterend en verzachtend werkt. Smeer je met sheaboter, dan kan vocht minder snel aan je huid ontsnappen, waardoor de huid soepel, zacht en glad blijft. Is je huid geïrriteerd of heb je een wondje? In sheaboter zit het stofje allantoïne, dat een kalmerend en ontstekingsremmend effect heeft. Shea- boter wordt gebruikt in cleansers, maar ook in gezichtscrèmes, bodylotions en in lippenbalsems.

Ceramiden

Ceramiden zijn huideigen vetten die de huid soepel, glad en zacht houden. Als je ouder wordt, neemt de hoeveelheid ceramiden in de huid af, wat je huid ruwer en droger maakt. Ceramiden beschermen de barrièrefunctie en houden de huidcellen van de bovenste huidlaag bij elkaar, zodat die niet zo snel uitdroogt. In crèmes werken ceramiden hydraterend, beschermend en kalmerend, zeker wanneer in die crème ook nog hyaluronzuur en glycerine zit. In zowel gezichts- als lichaamsverzorging vind je ceramiden. Die helpen de gebarsten huid herstellen. Je ziet de vetten dan ook veel in handcrèmes.

Hyaluronzuur

Waar hyaluronzuur 5 jaar geleden nog een exclusief ingrediënt was, is een crème zónder hyaluronzuur anno 2023 eerder uitzondering. Hyaluronzuur komt van nature voor in de huid, waar het een krachtige vochtbindende werking heeft. Omdat het zo goed is in vocht vasthouden, oogt de huid volumineuzer en gladder. Heb je een heel droge huid? Dan zal alleen hyaluronzuur je huid onvoldoende hydrateren. Combineer het met andere vochtvasthoudende ingrediënten, zoals sheaboter of siliconen. Hyaluronzuur wordt met name gebruikt in serums en gezichts- crèmes. In opkomst zijn lippenbalsems met dit stofje.

Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!

Tekst: Carlijn Biesemaat
Beeld: Getty Images