beste-foods-huidtype

Dit zijn de beste foods voor jouw huidtype

Heb je last van huidproblemen of ziet je huid er op het moment gewoon niet zo goed uit als normaal? Alhoewel het weer invloed kan hebben op je huid, kan ook je eetpatroon veel impact hebben op hoe je huid eruitziet. Daarom hebben voor jou omschreven hoe jij met food jouw huid er weer gezond en stralend uit kan laten zien, ongeacht je huidtype of het huidissue waar je mee kampt.

Doffe huid

Je eetpatroon speelt een grote rol in de gezondheid van je huid. Je huid is immers je grootste orgaan en geeft aan hoe goed het met jouw lichaam gaat. Een doffe huid kan je krijgen als je (te) veel bloot bent gesteld aan vrije radicalen. Om dat te voorkomen, heb je antioxidanten nodig, die je kan vinden in kleurrijk fruit en groente. Het beste effect krijg je wanneer je een mix van kleurrijk fruit en groente eet en deze combineert met gezonde vetten, bijvoorbeeld uit noten en zaden. Noten en zaden bevatten veel vitamine E, wat een sterke antioxidant is. Sommige noten, zoals paranoten, bevatten ook veel selenium, een mineraal die ook fungeert als antioxidant. Ook amandelen, zonnebloempitten en hazelnoten kunnen wonderen doen voor jouw doffe huid. Daarnaast kan je ook andere producten eten die rijk zijn aan antioxidanten, zoals zoete aardappel, wilde zalm en tomaten. Zo bevatten tomaten bijvoorbeeld lycopeen (wat bekend staat om zijn anti-verouderende werking), betacaroteen en vitamine C, die beide essentieel zijn voor een mooie, jonge huid. De ontstekingsremmende deeltjes in tomaten zouden ook huidirritaties kalmeren, collageenproductie stimuleren en zelfs het genezen van wondjes bespoedigen. Klinkt goed, toch?

Lees ook: ‘Déze yogapose is goed voor je huid

Droge huid

Een droge, schilferige huid lijkt veroorzaakt te worden door koud weer, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Een gebalanceerd eetpatroon en genoeg water drinken zijn net zo belangrijk voor het behouden van een gezonde huid als voor een goede algehele gezondheid. Door producten te eten die veel lycopeen bevatten, zorg je voor een gehydrateerde huid die er gezond en stralend uitziet. Eet daarom meer citrusvruchten, broccoli en producten met een hoog watergehalte (zoals komkommers, selderij, watermeloen en tomaten). Onze huidcellen zijn afhankelijk van vloeistof, droge huid wordt dan ook veroorzaakt door twee dingen: te weinig hydratatie en een tekort aan gezonde vetten. Zorg daarom niet alleen voor producten met een hoog watergehalte, maar kies ook voor producten die gezonde vetten bevatten, zoals vette vis, kokosolie, avocado, lijnzaad en chiazaad.

Geïrriteerde huid

Alhoewel een geïrriteerde huid meerdere oorzaken kan hebben (denk aan eczeem, dermatitis of voedselallergieën), zijn er ook dieetaanpassingen die je kan doen om algemene irritatie te voorkomen. Het gaat dan voorname om meer aandacht besteden aan je darmgezondheid. Wanneer je darmen uit balans zijn, uit dat zich vaak in ontstekingsreacties, waardoor je huid rood en geïrriteerd kan raken en er misschien zelfs acne ontstaat. Gefermenteerde foods, zoals yoghurt, kefir, miso, zuurkool en kimchi zitten bomvol probiotica en kunnen je gezonde darmbacteriën een boost geven zodat jij minder last hebt van een geïrriteerde huid.

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen