Cellulite

De feiten en fabels over cellulite

Ontzettend normaal, maar een ergernis van velen: putjes in je billen, dijen en benen. Hoe ontstaat cellulite nou eigenlijk? En kun je het verhelpen? Wij zochten het uit.

Cellulite of cellulitis?

Het scheelt twee letters, maar is groot verschil. Cellulite en cellulitis worden nog weleens met elkaar verward. Met cellulite bedoelen we de sinaasappelhuid. Cellulitis is minder onschuldig: dit is een bacteriële infectie van de huid en het bindweefsel.

Hoe ontstaat cellulite?

Wie cellulite heeft, is niet alleen: ruim 85% van de vrouwen heeft ermee te maken. De oorzaak van die putjes en onregelmatige huid is een combinatie van een toename van vetcellen, een dunnere lederhuid en onregelmatig, verhard bindweefsel. Die bobbels en putjes die je ziet, ontstaan doordat het onderhuidse vet door de dunnere, onregelmatige bindweefsellaag wordt geduwd. Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen, omdat het bindweefsel bij vrouwen anders is opgebouwd. Bij mannen heeft het de vorm van een raster, zodat de vetcellen netjes op hun plek blijven. Bij vrouwen loopt het bindweefsel in verticale ‘strengen’, waardoor de verharde vetcellen makkelijker doorgang vinden en je dus zicht- bare putjes krijgt. Cellulite is vaak het meest aanwezig op de billen, dijen en bovenbenen.

(Not so) healthy lifestyle

Of je wel of geen cellulite hebt, heeft te maken met een aantal factoren. Zo spelen genetische aanleg en hormonen een grote rol. Wanneer je zwanger bent of tijdens de menopauze kan cellulite erger worden, maar ook je leefstijl beïnvloedt voor een groot deel of je een sinaasappelhuid ontwikkelt. Te veel zout en vet eten, roken, alcohol en weinig beweging zorgen ervoor dat je lichaam meer vocht en vet vasthoudt en dat de bloedvaten vernauwd raken. Hierdoor kun je sneller cellulite ontwikkelen of die verergeren.

Mag het wat gladder?

Hoewel je in sommige gevallen dus niet kunt voorkomen dat er putjes en bobbeltjes op je benen en billen ontstaan, kan een gezonde leefstijl er wel degelijk voor zorgen dat je huid gladder en steviger wordt. Elke dag voldoende beweging en regelmatig sporten stimuleert de bloedcirculatie en kan het vetpercentage van je lichaam naar beneden doen gaan. Heb je een zittend beroep? Wissel zitten af met staan en sta elk uur op om je benen te strekken. Zo behoud je een gezonde bloedcirculatie. Ook gezond eten heeft een positief effect op je huid. Eet veel groente en fruit en probeer de inname van zout en suiker te minimaliseren. Zo voorkom je dat de vetstofwisseling verstoord raakt en het bindweefsel (verder) verhardt.

Lees ook: ‘3 vragen aan Jetske Ultee over cellulite’

Smeer ’m

Cellulite is een onderhuids verschijnsel. Speciale anticellulitecrèmes bereiken de diepere huidlagen amper en zijn onmogelijk in staat die te laten verdwijnen. Hetzelfde geldt voor scrubben. Een scrubhandschoen of body scrub werkt op het oppervlak van de huid en kan de dieper gelegen cellulite niet aanpakken. Wat wél kan, is je huid steviger en gladder masseren en smeren. Hierdoor kan cellulite minder opvallen. Van cafeïne is bekend dat het ingrediënt vochtafdrijvend en verstevigend werkt. Ook AHA’s (fruitzuren) kunnen de huid verstevigen en egaliseren waardoor je huid gladder lijkt.

Cupping tegen cellulite

Met technieken als droogborstelen, bindweefselmassage en cupping stimuleer je de bloedsomloop en wordt de bloedtoevoer naar de ‘probleemzone’ verbeterd. Op korte termijn kan dit ervoor zorgen dat cellulite minder opvalt. Waar droogborstelen een oppervlakkige techniek is en geen enorm effect heeft, werken bindweefselmassage en cupping op het dieper gelegen bindweefsel en de lyfmebanen. Bij beide technieken wordt de huid omhooggetrokken, waardoor er meer zuurstof naar de huidcellen wordt gestuurd. Verklevingen en vet- en vochtophopingen kunnen zo verminderen en de huid wordt steviger. Door de bindweefselmassage of cupping trouw vol te houden, kan cellulite op den duur verminderen. Cupping kun je ook gemakkelijk thuis doen, met een set cups en huidolie.

Sterke benen en billen

Specifieke sportoefeningen tegen cellulite bestaan niet. Om de kans op een sinaasappelhuid te minimaliseren, is het zaak om je algehele vetpercentage naar beneden te brengen. Cellulite valt minder op wanneer je strak in je vel zit, dus oefeningen voor gestroomlijnde benen kunnen zeker helpen om putjes en bobbels te verminderen. Squats, lunges, donkey kicks en de wall sit zijn goede oefeningen om je benen en billen meer in shape te krijgen.

Feiten of fabels?

Cellulite komt alleen voor bij overgewicht

Fabel: of je cellulite hebt, heeft op zich niets met je gewicht te maken. Ook slanke vrouwen kunnen een sinaasappelhuid krijgen wanneer de onderhuidse vetstofwisseling verstoord is. Afvallen is dan ook geen oplossing om cellulite te verminderen.

Veel sporten kan cellulite verminderen

Feit: hoewel je cellulite waarschijnlijk niet volledig weg krijgt door elke dag op de loopband te staan, is beweging wel dé sleutel tot een stevigere huid en een lager vetpercentage. Hierdoor valt cellulite minder op en zul je minder snel nieuwe putjes ontwikkelen.

Cellulite komt alleen voor bij witte mensen

Fabel: feit is wel dat cellulite minder vaak voorkomt bij mensen met een donkere huid. Dit komt doordat die huid meer en steviger bindweefsel bevat.

Tekst: Carlijn Biesemaat
Beeld: Getty Images

LEES OOK

Uit andere media


Maaike van Oostveen

Maaike werkt sinds 2019 als (freelance) redacteur en content creator. Dit deed ze onder andere voor merken en titels als NTR, CosmoGIRL! en Corendon. Met een grenzeloze nieuwsgierigheid en veel enthousiasme schrijft ze voor Santé over alles wat het leven leuker, makkelijker en gezonder maakt. Als reisliefhebber haalt ze inspiratie uit verschillende culturen, terwijl haar liefde voor dieren en goede koffie haar dagelijkse geluksmomentjes vormen. Naast het creëren van inspirerende content voor Santé, is ze ook actief op TikTok of kan je haar tegenkomen op evenementen als hostess.

Meer van Maaike