Woman On Beach 1000x1440

De complete skincare guide voor veilig zonnen

De zon is nu eenmaal niet zo goed voor je huid, maar beautyredacteur Carlijn weet raad. Met deze tips gaat jouw huid veilig én zongebruind de zomer door.

Misschien is het al te laat en ben je verbrand, maar laten we bij het begin beginnen. Hoe bescherm je je huid tegen de zon? Dé toevoeging aan zonnebrandcrèmes die ervoor zorgt dat je niet verbrandt, is natuurlijk het zonnefilter. Maar het ene filter is het andere niet. Sterker nog: er bestaan er tientallen, van veilig en beschermend tot minder kwalitatief. Hoe weet je welke je moet hebben? Jetske Ultee: “Ik onderscheid goede filters, twijfelachtige filters en varianten die je beter kunt laten staan. Er bestaan filters die allergische reacties kunnen veroorzaken, hormoonverstorend kunnen werken of zelfs verantwoordelijk zijn voor vrijeradicaalvorming en zo huidschade kunnen aanrichten. Reageert je huid gevoelig in de zon? Check dan eens de ingrediëntenlijst van je zonnebrandproduct.

Veilige, goed beschermende zonnefilters:
> Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine
> Tris biphenyl triazine
> Ethylhexyl salicylate
> Methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol

Twijfelachtige zonnefilters:
> Butyl methoxydibenzoylmethane
> Disodium phenyl dibenzimidazole tetrasulfonate
> Dimethicone diethyl benzylmalonate

Zonnefilters die je liever vermijdt:
> Benzophenone-3 en -4
> 4-Methylbenzylidene camphor
> Isoamyl p-methoxycinnamate

Aftersun: ja of nee?

Of je je nu van top tot teen insmeert of het iets minder nauw neemt met SPF: je huid krijgt sowieso een optater van de zon. Door na het zonnen te smeren met een vochtinbrengende lotion, voed je de huid en krijgt de huidbarrière de kans om te herstellen. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, vertelt: “Je kunt hiervoor aftersun gebruiken, maar dan wel een variant zonder alcohol en parfum. Ook menthol – een stof die wordt ingezet om de huid te verkoelen – kun je beter links laten liggen; dit ingrediënt kan juist voor irritatie zorgen. Geen aftersun in huis? Een vochtinbrengende, milde bodylotion op waterbasis herstelt je huid ook.”

SOS-tips bij een verbrande huid

> Een lauwe douche haalt de warmte uit je huid. Laat je douchegel staan en voed je huid liever ná het douchen, met een vochtinbrengende (aftersun)lotion.
> Maak een badje van karnemelk of havermout. Karnemelk staat erom bekend te verkoelen, terwijl havermout kalmerend en herstellend werkt. Trakteer je huid minimaal een kwartier op het karnemelk- of havermoutbad.
> Bij extreme verbranding kan ibuprofen verlichting brengen. Ibuprofen verzacht de ergste pijn en werkt tegelijk ontstekingsremmend.

Voeden en verzorgen

Om je huid in de zomer optimaal te verzorgen, voeden, hydrateren én beschermen, heb je ook onder die zonnebrandcrème een dagcrème nodig. Ga je niet in de volle zon zitten – omdat je bijvoorbeeld op kantoor zit – dan volstaat een verzorgende crème met minimaal SPF 30. Zorg er dan wel voor dat je een hoeveelheid ter grootte van een flinke erwt aanbrengt.

Tekst: Carlijn Biesemaat

Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!