Mature Woman Applying Sunscreen On Face

9x dit moet je écht weten over zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème beschermt je huid tegen de uv-stralen van de zon. Dit is voor jou waarschijnlijk geen onbekende info. Maar weet je het verschil tussen SPF30 en SPF50? En wat je eerst smeert: dagcrème of zonnebrandcrème? Doe je voordeel met deze zonnige feiten!

In samenwerking met Collistar

1. Een shotglaasje per smeerbeurt

Om goed beschermd te zijn, heb je een shotglaasje vol zonnebrandcrème nodig om je lichaam en gezicht in te smeren. Voor alleen je gezicht zou je minstens een theelepel zonverzorging moeten gebruiken. Flink wat smeren dus! 

2. Check de houdbaarheidsdatum

Het lijkt zo zonde om weg te gooien: een fles zonnebrandcrème van vorig jaar die nog halfvol is. Maar koop toch liever een nieuwe, want ook zonverzorging heeft een uiterste houdbaarheidsdatum. Op de tube of fles staat de houdbaarheidsdatum vermeld. Over het algemeen geldt dat zonnebrand tot een jaar na opening houdbaar is. Daarna vermindert de factor (SPF) en wordt je huid niet goed genoeg beschermd. 

3. SPF30 of toch SPF50?

SPF staat voor Sun Protection Factor. Het geeft aan hoeveel UVB-straling de zonverzorging kan absorberen of reflecteren. Met andere woorden: hoe hoger de factor, hoe langer het duurt voordat je verbrandt. Het product houdt de straling tegen. Welke factor bij jou past, is afhankelijk van je huidtype, de hoeveelheid die je aanbrengt, het tijdstip waarop je in de zon zit en de locatie. Met minstens SPF30 zit je sowieso altijd goed! 

Lees ook: Waarom dit de 5 beste zonnebrandcrèmes voor je gezicht zijn

4. Meerdere keren smeren

Breng je door in de zon, dan moet je meerdere keren per dag smeren. Hoe vaak precies, heeft wederom te maken met je huidtype, de zonkracht en wat je in de zon doet. Neem je bijvoorbeeld een duik in zee, dan moet je daarna opnieuw insmeren. Of als je sport en hierdoor veel zweet. Bewolkt dagje of in de schaduw? Ja, ook dan is smeren echt een must! Want niet alleen voorkomt het een verbrande huid, ook gaat het huidveroudering tegen én vermindert het de kans op huidkanker.

5. Voor de gevoelige huid

Heb je een gevoelige huid? Dan is het sowieso oppassen geblazen. Ook bij de keuze voor je zonproduct. Het proberen waard is de nieuwe Hypersensitive Skins-lijn van Collistar. Speciaal ontwikkeld voor de meest gevoelige huidtypen, voor de zeer kwetsbare en snel reactieve huid en voor extreme blootstelling aan de zon. De lijn is geschikt voor de hele familie, inclusief kinderen onder de drie jaar.

6. Eerst dagcrème of zonnebrandcrème?

Dit hangt helemaal af van de zonnebrandcrème die je gebruikt. Heeft jouw zonnebrandcrème een chemisch filter, dan smeer je eerst de zonverzorging en daarna je dagcrème. Chemische filters moeten namelijk in de huid trekken om daar het zonlicht te absorberen. Met een minerale filter doe je eerst je dagcrème en dan de zonnebrandcrème. Dit filter legt namelijk een laag op de huid om te beschermen tegen zonnestralen.

7. Vergeten plekjes

We smeren onze armen, benen, schouders en ons gezicht doorgaans aardig in. Maar er zijn wat plekjes die we onbedoeld vergeten, bijvoorbeeld omdat we er lastig bij kunnen. Vergeet vanaf nu niet: je rug, je gehele nek, de randjes van je oren, je voeten, je oogleden en rond je haarlijn goed te smeren. Maar vergeet ook je lippen niet. Kies een balsem met een hoge beschermingsfactor. Een fijn product voor al die vergeten plekjes is Sun Stick SPF 50+.

8. Minder bruin?

Een groot misverstand: je krijgt geen bruine kleur als je je insmeert met een hoge factor. Juist wél! Een zonnebrandcrème zorgt ervoor dat je niet verbrandt. Heb je een donkere huid? Dan duurt het langer voordat de schadelijke hoeveelheid UV-straling is bereikt. Wel kun je dan alsnog verbranden.

9. Oeps, op je kleding

Tot slot ook nog een praktische weetje. Want wat als de zonnebrandcrème op je kleding komt? De eerste stap: dep in plaats van wrijf. Doe daarna een beetje afwasmiddel op de vlek, wrijf een beetje en spoel het af met koud water. Laat het kledingstuk met de vlek in een bak met half schoonmaakazijn en half water weken. 

Mét Smart Sun Protection®

Conclusie: blijf goed en veel smeren. Wat de Hypersensitive Skins-lijn van Collistar onderscheidend maakt, is het innovatieve filtersysteem Smart Sun Protection®. Dit biedt optimale bescherming tegen de schadelijke effecten van de zon en stimuleert tegelijkertijd de aanmaak van vitamine D. De formule activeert en stimuleert de aanmaak van vitamine D als het product vóór blootstelling aan de zon wordt aangebracht en weert alleen de schadelijke straling, zodat je optimaal beschermd bent en maximaal kan profiteren van de voordelen van zonlicht. 

Ook de verpakkingen zijn vernieuwd: 100% gerecyclede R-PET en recyclebare flessen, PCR (post-consumer gerecycled plastic) en recyclebare tubes. Geheel in lijn met de filosofie van Collistar om het milieu te beschermen, zijn alle formules in de productlijn aangepast om ze duurzaam en koraalvriendelijk te maken*.

980x400 Collistar 1
De Hypersensitive zonverzorgingslijn van Collistar is verkrijgbaar in de luxe parfumerie of drogisterij bij jou in de buurt

*Verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat bepaalde filterbestanddelen potentieel schadelijke gevolgen hebben voor het kwetsbare koraalrif en zijn habitat. Deze bestanddelen komen in zee terecht hetzij direct wanneer we zwemmen, hetzij indirect via sporen in het zand die door stormvloeden worden weggespoeld. Sommige daarvan (ethylhexyl methoxycinnamaat en benzofenon-3) zijn in de staat Hawaï sinds 2018 verboden voor cosmetisch gebruik en andere natuurparadijzen over de hele wereld volgen nu ook deze wetgeving. Door deze stoffen volledig te elimineren en tegelijkertijd de zonbescherming te behouden of zelfs te verbeteren, kunnen we nu zeggen dat de Collistar-zonverzorgingslijn 100% koraalvriendelijke filters bevat.