Untitled Design 95

7 oplossingen tegen een koortslip

Eén op de drie mensen krijgt in zijn leven wel een keer een koortslip en meestal blijft het niet bij die ene keer. Je vindt hier 7 oplossingen die helpen bij (en tegen) een koortslip.

Een koortslip is een infectie van de huid op of rondom je lippen, waarbij je last hebt van blaasjes die jeuken, branden, tintelen of zeer doen. De blaasjes kunnen ook op je neus, kin of ooglid voorkomen. Een koorts-lip wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Dit virus zit in het vocht van de blaasjes en wordt verspreid via handen en lichamelijk contact. Je kunt het virus ook overnemen via voorwerpen als bestek, kopjes, een tandenborstel of lippenbalsem. Maar als je het virus eenmaal hebt, hoe kom je er dan weer vanaf?

Oplossing 1: Houd je weerstand op peil: zorg voor voldoende rust, slaap en gezonde voeding.

Oplossing 2: Bescherm je lippen tegen zonlicht met zonnebrand of lippenbalsem met SPF.

Oplossing 3: Voel je dat je een koortslip krijgt doordat je huid tintelt of branderig aanvoelt? Aciclovircrème kan ervoor zorgen dat de koortslip in de kiem wordt gesmoord. Heb je al een koortslip, dan heeft deze crème geen effect meer.

Volg ons ook op Pinterest

Oplossing 4: Heb je alleen blaasjes, nog geen korstjes? Dan kun je een zalf met zinkoxide (wit van kleur) of zinksulfaat (kleurloos) gebruiken. Dit beschermt en droogt je huid en verlicht de pijn.

Oplossing 5: Een hydrocolloïdpleister kan helpen om het blaasje sneller te laten indrogen en verzacht de pijn.

Oplossing 6: Is het blaasje ingedroogd en heb je vooral korstjes? Met een neutrale crème, zoals vaseline kun je het verzachten.

Oplossing 7: Heb je ernstige klachten, zoals extreem veel blaasjes of pijn en helpen crèmes en gels niet, dan kan de huisarts je antivirale tabletten voorschrijven. Valaciclovir is een virusremmer en bestaat uit een korte kuur.

Beeld: Getty Images, bron: Santé 10

Tips van onze lezers

Van onze Santé-lezers kregen we nog ene heleboel goede tips. Zoals een ijsklontje erop, sudocreme, tandpasta, een wattenstaafje met alcohol erop, veel appelstroop eten of geen melk drinken. Onderstaande tips werden het meest genoemd.

Herpotherm Koortslip behandelpen

Klik hier

L-Lysine 1000mg  – elke dag 1 tablet

Klik hier

Propolis Tinctuur 

Klik hier
BESTEL HIER