droge huid

7 oorzaken van een droge huid

Soms kun je er ineens last van hebben: een droge huid. Maar waar ligt dat nu precies aan? Hier zijn 7 onverwachte oorzaken van een droge huid.

Parfum

Het laat de meeste cosmetica heerlijk ruiken: parfum. Toch kan er een groot nadeel aan zitten: het kan je huid droger maken en irriteren. Dus probeer lotions, crèmes, shampoos en make-up met parfum zo veel mogelijk te vermijden.

Zeep

Zeep, shampoo, wasmiddel en wasverzachter kunnen de natuurlijke laag van je huid beschadigen waardoor een droge huid op de loer ligt. Volgens dermatologen is het ook beter om in plaats van een stuk zeep een huidvriendelijke douchegel te gebruiken.

Erfelijk

Heel vervelend, maar een droge huid is erfelijk. Dus als je ouders of een van je ouders er last van heeft, dan is de kans groot dat jij ook een droge huid krijgt. Zit een droge huid in de familie zoek dan naar crèmes die je huid goed hydrateren.

Hard water

Als kraanwater veel kalk of magnesium bevat, wordt dat water ook wel hard water genoemd. Nu veroorzaken deze mineralen helaas voor een droge huid. Wil je weten hoe het gesteld is met de waterhardheid in jouw woonplaats. Kijk dan hier voor meer informatie. Is het heel hoog dan zijn er filters te koop die deze mineralen voor een groot deel eruit kunnen filteren.

Droge lucht

Droge lucht kan een droge huid alleen maar erger maken. Je merkt het vast wel als je de verwarming weer een graadje hoger moet zetten omdat het kouder wordt dat je huid dat niet altijd even prettig vindt. Koop een luchtbevochtiger of of plaats op een aantal plekken in je huis bakjes water om de lucht iets minder droog te maken.

Lange warme douche

Een heerlijke warme douche werkt heel ontspannend. Maar je huid is er minder blij mee. Je droogt er namelijk de natuurlijke lagen van je huid mee uit. Douche niet langer dan vijf minuten en zorg dat het water niet te warm is. Smeer je na het douchen in met een hydraterende bodylotion.

Ouder worden

Naarmate je ouder wordt, wordt je huid helaas ook droger. Vooral vanaf je veertigste kun je merken dat je huid een stuk droger is. Naarmate we ouder worden, produceert je lichaam minder huidolie, waardoor de droogte dus de kop opsteekt. Ook de menopauze speelt een rol, omdat je hormoonhuishouding verandert. De oplossing: smeer je huid in met een hydraterende crème, desnoods meerdere keren per dag.

Tekst Santé, beeld GettyImages

Tip van de redactie

Biodermal Glow Serum
Biodermalglow
Bestel hier

Gerelateerde artikelen