kerst

Zo gaat je kerstboom langer mee

Je herkent het vast wel: je hebt een echte kerstboom in huis gehaald, maar je merkt dat hij na een tijdje al wat dorrer en bruiner begint te worden. En dat terwijl je natuurlijk juist met de feestdagen er volop van wil genieten! Daarom hebben wij voor je uitgewerkt wat je kan doen om je kerstboom zo lang mogelijk te laten meegaan.

1. Trim de stam

Heb je de stam getrimd voor je hem hebt neergezet? Dat kan namelijk een enorm verschil maken. Net zoals je bij bloemen de steel altijd iets afknipt voor je ze in de vaas zet, zou je een kerstboom eigenlijk ook moeten trimmen voor je hem neerzet. Dit helpt je boom om meer water te kunnen absorberen. Je kan het beste ongeveer 1,5 centimeter van de stam afknippen/snijden voor het beste effect. Heb je hem nog niet in huis? Vraag dan of ze het bij het tuincentrum voor je kunnen doen! 

Lees ook: ‘Let op: deze kerstplanten kunnen gevaarlijk zijn voor je huisdier

2. Zorg voor de juiste standaard

Ook de standaard heeft invloed op hoe lang je boom kan blijven staan. Niet alleen met hem omhooghouden natuurlijk (alhoewel een plastic standaard het wel vaak eerder begeeft dan een metalen), maar ook met de watertoevoer van je boom. Kies er bij voorkeur eentje die de ruimte heeft voor 25 milliliter water per 2,5 cm diameter van je boom. Zo zorg je ervoor dat de standaard genoeg water kan bevatten om je boom gehydrateerd te houden. Tip: doe de standaard er alvast op voordat je de boom uitpakt en rechtop zet, dat scheelt je een hoop gedoe en rommel!

3. Zet hem op de beste plek neer

Het is niet alleen voor de looks belangrijk waar je boom staat, maar ook voor hoe lang hij mee zal gaan. Zorg bijvoorbeeld dat je boom niet direct in contact komt met zonlicht of een andere hittebron, want dan droogt hij sneller uit. Zet hem dus niet pal naast de verwarming of je open haard (ook niet heel brandveiligheid) om ervoor te zorgen dat hij langer meegaat. 

4. Geef je boom genoeg water

Je weet nu al dat het verstandig is om je boom weg te houden van directe warmtebronnen, maar wat je misschien niet wist is dat je boom ongeveer 3,75 liter water per dag nodig heeft. Check daarom het waterpeil van de boom iedere dag en zorg ervoor dat het deel van de stam waar de boom afgehakt is nooit aan de lucht wordt blootgesteld, maar altijd onder water staat. Je kan gewoon kraanwater gebruiken voor je boom, dat werkt het beste!

Beeld: GetyImagesTekst Santé

Tip van de redactie

Gerelateerde artikelen