A Young Woman Is Packing Her Moving Boxes

Zo blijf je zen in tijden van verandering

Ga jij lekker op verandering of is het iedere keer weer overleven? Hoe dan ook, ieder mens vindt verandering van nature tot op zekere hoogte lastig. Hoe blijf je zen?

Verandering doet iets met je
Van nature zijn we ingesteld om alert te zijn bij verandering. In de oertijd kon verandering gevaar betekenen. Tegenwoordig is verandering niet per se gevaarlijk, maar vertel dat maar eens aan je brein op het moment dat je op het punt staat je leven om te gooien. Je leven veranderen is leuk en spannend, maar tegelijkertijd keihard werken.

Wat je verliest mag er zijn
Een nieuw begin betekent in veel gevallen het einde van iets anders. Een nieuwe baan betekent dat je je collega’s en vertrouwde werkomgeving achterlaat. Een verhuizing betekent dat je je vertrouwde omgeving en vrienden achterlaat. Een relatiebreuk, zelfs al kies je er zelf voor, betekent afscheid nemen van een persoon die veel voor je betekent. Durf erover te praten, al is het moeilijk of ongemakkelijk. Het is niet gek als je nog niet honderd procent excited bent voor de nieuwe stap in je leven. Afscheid nemen is onderdeel van het proces.

Stel realistische doelen
Je kunt niet verwachten dat je direct gewend bent aan een nieuwe situatie. Je kunt maanden uitkijken naar je pensioen en als het zover is toch in een zwart gat vallen. Geef jezelf een paar weken de tijd, maar bij grote veranderingen, zoals een verhuizing, kan het wel een jaar duren voor je je weer gesetteld voelt.

Maak een to do-lijst
Je kunt iedere dag iets kleins doen om jezelf vooruit te helpen. Welke stappen kun je zetten om jezelf beter te voelen? Na een verhuizing kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar een plek om je boodschappen te doen, een fijne koffietent en een leuke sportschool. Wees ook niet bang om hulp te vragen aan vrienden of kennissen. Misschien ken je iemand die ooit in dezelfde situatie zat en nu zijn of haar wijze lessen met je kan delen.

Zie nieuwe kansen
Een verandering kan mogelijkheden meebrengen voor nieuwe kansen. Ook als het allemaal niet zo loopt als je gehoopt had.

Evalueer
Verandering gaat vaak samen met groei. Misschien zie je het niet direct, maar als je kijkt naar waar je nu staat ten opzichte van vorige week, vorige maand of vorig jaar, zul je zien dat je wel degelijk stappen hebt gezet.

Bron: The Cut | Beeld: Shutterstock

Tip van de redactie

Life of Bay® Aroma Diffuser
Aroma Diffuser Ad
Bestel hier