droogboeket maken

Zelf een boeket droogbloemen maken? Zo doe je het

Het is een trend die blijvend lijkt: een droogboeket in huis. Helaas zijn deze bloemen vaak aan de dure kant, maar wist je dat je ook heel gemakkelijk zelf een bosje droogbloemen kunt maken? Hier lees je hoe!

Zelf bloemen drogen

Het kost iets meer tijd en geduld dan wanneer je naar de winkel gaat en een mooi bosje uitkiest, maar het is bijna te leuk om niet te doen.

Belangrijk is om voor jezelf na te gaan wat voor bloemen je in de boeket wilt. Het verschilt namelijk per bloemsoort hoe lang en hoe je de bloemen moet drogen. In totaal ben zo’n één tot acht weken bezig met het drogen en ook hiervoor geldt: oefening baart kunst.

De mooiste (en makkelijkste) bloemsoorten om te drogen

Ben je enthousiast geworden om je eigen droogboeket te maken en wil je meteen op de fiets stappen naar de dichtstbijzijnde bloemist? Houd in je achterhoofd dat niet alle bloemen (makkelijk) te drogen zijn en ga op pad met een lijstje. Bloemen die veel vocht vasthouden (tulpen, hyacinten) doen er veel langer over om te drogen en kunnen ze zelfs gaan rotten.

De makkelijkste bloemen om te drogen zijn:

  • Lavendel
  • Papaver
  • Hortensia’s
  • Rozen
  • Duizendblad
  • Strobloemen
  • Eucalyptus

Lees ook: ‘Dit zijn de meest gemaakte fouten bij het verzorgen van pioenrozen’

Op z’n kop

Als je jouw favoriete bloemen hebt gekocht, kan het drogen beginnen! Maak een bosje van je bloemen en bind dit bij elkaar. Hang de bos ondersteboven op een donkere plek (bijvoorbeeld in een kast) om de kleuren zo mooi mogelijk te houden. Na een paar weken zullen de bloemen helemaal gedroogd zijn. Als finishing touch kun je jouw bos droogbloemen inspuiten met haarlak om de bos zo lang mogelijk mee te laten gaan.

Wanneer zijn ze droog genoeg?

Er is een heel simpel trucje om erachter te komen of de bloemen goed gedroogd zijn: als de stelen nog flexibel zijn, moet je de bos nog even laten hangen. Wanneer de bloemen bros aanvoelen, zijn jouw droogbloemen klaar om in een mooie vaas gezet te worden.

Tip van de redactie

Rosefieldhorloge
Bestel hier

Beeld: Gettyimages, Bron: Dryflowers, YouTube, Metro