Kerst Shopping 15327543 1000x1440 Compr

Weg met kerststress: minimaliseer je feestmaand

Minimaliseer-expert Susan van Schijndel hoort het maar al te vaak: mensen die de feestdagen eigenlijk helemaal niet zo leuk vinden. Ze stressen wat af, plannen te veel en voelen zich geleefd. Maar het gaat toch juist om genieten? Tijd om je feestmaand te minimaliseren.

Susan: “De feestdagen draaien om tradities, oprechte aandacht en je gezien, gehoord en geliefd voelen. Toch stressen we wat af, met agenda’s vol afspraken. Achter feestdagenstress zit het niet durven kiezen voor wat jíj echt wilt, waardoor je op de automatische piloot maar doet wat je denkt dat er verwacht wordt.”

“Het zijn vaak niet de dure cadeaus of ingewikkelde kerstdiners die mensen zich herinneren, maar hoe ze zich voelden. Het gaat om kwaliteit, niet kwantiteit. Maak je het jezelf moeilijk? Dan word je moe, geïrriteerd en slaat binnen de kortste keren de vlam in de pan. Zo zonde. Door afspraken bewust te plannen, je verwachtingen bij te stellen en stil te staan bij hoe jij de feestdagen écht wilt beleven, wordt je december weer genieten.”

Herken jij jezelf in (één van de) onderstaande punten? Dan maak je het jezelf moeilijk en wordt het tijd om je kerststress aan te pakken.

Je wilt het iedereen naar de zin maken

“Laatst sprak ik iemand die overliep van de stress rond Sinterklaas, en het feest moest nog beginnen. Er stonden dan ook vier Sinterklaasvieringen in haar agenda. Herkenbaar? Voor wie maak je die afspraken eigenlijk? Jezelf, of toch omdat het zogenaamd verwacht wordt? Deze schrijfoefening kan je helpen om prioriteiten te stellen in je agenda:

Maak een mindmap met als startpunt de vraag ‘wat als alles mogelijk was en er niemand boos zou worden; wat zou ik dan het liefste willen?’ Schrijf alles op wat in je opkomt: de hele dag kerstfilms kijken, of misschien wel op vakantie gaan. Durf vervolgens gerust andere plannen te maken, in plaats van op de automatische piloot alle verplichtingen af te lopen. Wat betreft familiebezoek is het prima om geen uren te blijven, maar alleen op de koffie te gaan. In het begin vinden mensen dat misschien niet leuk, maar het draait erom dat je quality time hebt. Niet dat je zoveel mogelijk doet.”

Je wilt jezelf in alles overtreffen tijdens de feestdagen

“Kerststress ontstaat vaak door je eigen hoge verwachtingen en het idee van alles te ‘moeten’. Kijk daarom eens kritisch naar hoe je je tijd eigenlijk wilt indelen. Als jij het kerstdiner voor tien man kookt, bijvoorbeeld, dan is dat misschien niet het moment om ineens ingewikkelde gerechten te proberen die je nooit eerder maakte. Het is oké om voor gemak te gaan. Laat je boodschappen bezorgen, vraag je gasten een gerecht mee te nemen of kies iets wat je van tevoren al kunt klaarzetten. Of haal het eten af bij een restaurant.”

Je voelt je overprikkeld door alle kerstdecoratie en -cadeaus

“Vóór je allerlei kerstversiering mee naar huis sleept, kun je stilstaan bij wat je eigenlijk nodig hebt. Servies kun je ‘verkersten’, in plaats dat je speciale kerstvarianten koopt. Een schaal wordt ineens feestelijk als je er een kerstservet in legt, en servetringen kun je maken van jute touw waar je eucalyptus of een dennentak tussen steekt. Je kunt veel doen met groen en andere producten die je niet hoeft te bewaren. Denk aan kaarsen, krijtstift op de ramen en mistletoe of ander groen. Haal je ‘normale’ decoratie weg, zodat de focus op de kerstdecoratie ligt. Hiermee voorkom je de overprikkeling van een te vol huis.”

“Wat betreft cadeaus scheelt het een hoop stress als je duidelijke afspraken maakt over het budget en de hoeveelheid. Zo vraag ik mijn kinderen maximaal vijf cadeaus op te schrijven, op volgorde van wat ze het liefst willen. Op deze manier laat ik ze bewust nadenken over wat ze écht wensen, en daar krijgen ze dan iets van. Zelf vraag ik graag dingen die op kunnen, zoals iets eetbaars of een activiteit. Denk niet te lang na over cadeaus. Beter één mooi cadeau van iemands wensenlijstje, dan 20 kleine cadeaus omdat je zelf vindt dat je het moet geven.”

In haar podcast Less is much more geeft Susan meer tips en tricks voor relaxte feestdagen.

Tip van de redactie

Kobo Sage e-reader