2972145365 1000x1440

Weg met de schaamte! – Santé lezeressen vertellen

De zomer is heerlijk, maar zorgt ook voor ongemak. Want we gaan weer uit de kleren. Journalist Fleur voelt zich behoorlijk ongemakkelijk bij bloot, en ze is niet de enige.

Arlette, Jolien en Marieke vertellen over hun ervaring met schaamte.

Littekens

Arlette (19): “Ik was altijd al onzeker over mijn lichaam omdat ik zwaarder was dan mijn vriendinnen, maar dat beheerste mijn leven niet. Dat kwam pas toen ik vijf jaar geleden het buikwandpijnsyndroom Acnes ontwikkelde, waarbij je heel veel pijn hebt omdat er een beknelde zenuw in je buikwand zit. Eind 2017 had ik mijn laatste operatie, daarvoor was ik ook al twee keer onder het mes geweest. Het resultaat: drie littekens die gigantisch lelijk zijn geworden. De laatste operatie heeft ook nog twee flinke bulten op mijn buik achtergelaten, waar ik ook liever niet naar kijk. De littekens zorgen ervoor dat ik sowieso niet in bikini durf, maar door de bulten kan ik ook geen strakke kleding aan zonder me constant te schamen. Ik vind het vreselijk en lig er zelfs wakker van, maar laatst heb ik voor het eerst in jaren toch een bikini aangeschaft. Heel erg buiten mijn comfortzone en niet voor naar het zwembad in mijn dorp, maar wel voor wanneer ik bij mensen ben bij wie ik me veilig voel. Ik zie het als een eerste stap in een goede richting.”

Volledige acceptatie

Jolien (34): “Ik was altijd slank, met mooie ronde billen en een sprekend gezicht met een sterke kaaklijn waar ik trots op ben. In mijn jeugd sportte ik veel, maar ik hield mijn goede lijf ook toen ik minder ging sporten. Dat kwam goed uit, want ik heb al mijn hele leven gezondheidsklachten en ben chronisch moe. Bewegen lukt daarom niet altijd, maar ik hou wel heel erg van eten. Tot mijn achttiende woog ik onder de vijftig kilo, tot twee jaar terug bleef ik steken op 58 kilo. Daarna ben ik een tijdje gestopt met de pil, waardoor ik drie kilo aankwam. Dat kwam er vooral bij mijn borsten aan. Mazzelpik die ik ben!  Toen er vorig jaar iets veranderde aan mijn medicatie, ben ik nog meer aangekomen. Ik weeg nu 67 kilo en zit daar niet mee, want mijn lijf is alleen maar mooier in verhouding. Ik vind mijn ronde vormen heerlijk en vooral mijn borsten geweldig. Mijn lijf is wie ik ben en ik voel me er al mijn hele leven goed in.”

Cosmetische chirugie

Marieke (35): “Ik dacht vroeger dat ik dik was, omdat ik al vrouwelijke vormen had. Toen mijn leeftijdsgenootjes nog plat en recht waren, had ik al grote borsten en ronde billen. Ik schaamde me zo voor mijn lijf, dat ik op de middelbare school een tijdlang stopte met overdag eten, maar een toenmalige vriendin had mijn smoesjes al snel door. Zij heeft ervoor gezorgd dat ik weer normaal ging eten, alleen verhielp dat de schaamte niet. Die nam nog meer toe toen ik echt zwaar werd, zo rond mijn twintigste. Vanaf dat moment heb ik jarenlang gejojood, waardoor de huid bij mijn buik en benen flubberig werd. Jarenlang heb ik alleen maar wijde kleding gedragen om het te verhullen, maar uiteindelijk heb ik besloten om cosmetische chirurgie te ondergaan. Ik heb inmiddels liposuctie gehad aan mijn benen, een buikwandcorrectie en borstlift met implantaten. Nu ben ik aan het sparen voor een billift en een dijbeenlift. Dat klinkt heftig, maar voor mij is het de enige weg om mezelf eindelijk te kunnen accepteren.”

Lees ook: 25 vragen om jezelf beter te leren kennen

Tekst: Fleur Baxmeier / Beeld: Getty Images

Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!

Tip van de redactie

Rosefieldhorloge
Bestel hier