geld

Wat zijn de verschillen tussen investeren in crypto versus aandelen?

Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen investeren in crypto en investeren in aandelen? We leggen het je uit in dit artikel!

Een nieuwe generatie online marktplaatsen en apps voor mobiel beleggen maakt het voor mensen gemakkelijker dan ooit om digitaal in activa te beleggen. Dit heeft er op zijn beurt voor gezorgd dat een groeiend aantal beleggers interesse heeft getoond in het kopen en verkopen van zowel aandelen als cryptovaluta. Met andere woorden, in crypto investeren en aandelen kopen wordt door steeds meer Nederlanders gedaan. Alhoewel er zeker overeenkomsten zitten tussen deze twee investeringsmogelijkheden, zijn er ook genoeg verschillen. Hiervan kun je in dit artikel een paar voorbeelden vinden. 

Markttoegang 

Voor de overgrote meerderheid van de beleggers is de handel in aandelen over het algemeen beperkt tot vaste kantooruren. Hierdoor kan het lastig gedaan worden naast je vaste baan. Aan de andere kant sluiten cryptomarkten nooit, zelfs niet op feestdagen. Dit maakt het voor mensen gemakkelijker om nieuwe posities in te nemen en de markt te betreden of te verlaten wanneer ze maar willen, ongeacht waar ze wonen. Bovendien kun je dit overal doen, als je maar een crypto app hebt gedownload op je smartphone. Wat is de beste crypto app? Dat hangt maar net van je wensen af!

Eigendom

Het belangrijkste onderscheid tussen beleggen in aandelen en cryptocurrencies komt neer op het fundamentele verschil in wat je koopt. Aandelen die op een aandelenmarkt worden verhandeld, zijn effecten die een percentage van eigendom of eigen vermogen in een bedrijf vertegenwoordigen: het bedrijf dat aandelen uitgeeft, of de emittent. Aandelen verlenen hun eigenaars doorgaans bepaalde rechten, zoals stemrechten of een deel van de winst van de emittent, in de vorm van dividenden. Daarentegen verschillen cryptovaluta’s sterk in termen van hoe ze worden gebruikt en waarvoor ze bedoeld zijn. Doe hier goed onderzoek naar voordat je bijvoorbeeld gaat investeren in Cardano omdat de Cardano prijsvoorspelling er goed uitziet. 

Handelsparen

Terwijl aandelen doorgaans worden gekocht en verkocht met fiat-valuta’s, kan het kopen en verkopen van cryptocurrencies het gebruik van handelsparen inhouden , waarbij twee cryptovaluta’s direct voor elkaar kunnen worden ingewisseld. Omdat bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) twee van de meest verhandelde cryptocurrencies zijn, hebben de meeste handelsparen betrekking op een van deze crypto-activa. Als je de ene altcoin voor een andere wilt ruilen, moet je waarschijnlijk eerst de altcoin die je wilt verhandelen omwisselen met iets dat gebruikelijker is, zoals BTC. Vervolgens kun je die Bitcoin inwisselen voor je gewenste altcoin. Bij aandelen is dit dus niet mogelijk.

Uitgiftelimieten

Beursgenoteerde bedrijven die aandelen uitgeven, kunnen de optie hebben om nieuwe aandelen uit te geven, met inachtneming van de interne voorschriften van het bedrijf en alle relevante lokale wetten. Daarentegen is het totale aanbod van een cryptocurrency onderworpen aan het interne beleid van de uitgevende organisatie of de blockchain-protocolcode waarmee het is ontworpen. Het is dus over het algemeen niet afhankelijk van wetten of beleid. Bovendien kunnen cryptoprojecten gemakkelijk en transparant harde limieten instellen voor hun totale cryptocurrency-aanbod op een manier die aantoonbaar en onveranderlijk is, wat bij aandelen normaliter niet het geval is. 

– Dit artikel is een partnerbijdrage –

Gerelateerde artikelen