Vriendin

De 3 vriendinnen die iedere vrouw kan missen als kiespijn

Een goede vriendin is onmisbaar. Maar wat als je een vriendin hebt die jaloers is, zeurt of onbetrouwbaar is? Dan is het hoog tijd voor een rondje ontvrienden.

1. De onbetrouwbare vriendin

Dit is de vriendin die met enige regelmaat jouw vertrouwen beschaamt. Zij is niet het type dat je midden in de nacht belt als je iemand nodig hebt, omdat je niet echt van haar op aan kunt. Je kunt met haar prima een terrasje pakken, een avond stappen of lol hebben, maar je vertelt haar niet je diepste geheimen. Want bij dit type vrouw weet je nooit waar zij jouw ‘vuile was’ zal ophangen.

Lees ook: ‘5 tips om gezond te eten terwijl de rest dat niet doet’

Variant 1: de roddelaar

Ze onthult dingen die jij haar in vertrouwen hebt verteld aan anderen, waarschijnlijk om zichzelf in een beter daglicht te plaatsen.

Check bij jezelf: hoor je van anderen dat ze over jou heeft gekletst? Dan weet je waarschijnlijk dat je te maken hebt met een onbetrouwbare vriendin.

Variant 2: de leugenaar

Dit type vrouw is conflict mijdend. Ze wil of durft niet helemaal eerlijk te zijn en laat zelden het achterste van haar tong zien. Het lijkt of ze altijd een leugentje om bestwil klaar heeft.

Check bij jezelf: merk je dat ze weleens liegt om een confrontatie of moeilijke situaties te voorkomen?

2. De competitieve vriendin

Zij is de vriendin die zich aan jou optrekt, maar liever nog boven jou uitstijgt. Ze is mondig en soms gehaaid en wil steeds wat jij ook hebt.

Variant 1: de concurrent

Deze vriendin heeft de neiging om je steeds te overtroeven. Om beter te zijn dan jij. Stel je vertelt dat je een leuke bonus hebt ontvangen op je werk, dan heeft zij bij wijzen van spreken net een nieuwe en hogere functie gekregen.

Check bij jezelf: is haar verhaal vaak de overtreffende trap van dat van jou?

Variant 2: de machtstrijder

Ze let voortdurend op wie van jullie het meer voor het zeggen heeft. Het gaat haar om macht en zeggenschap en om het winnen van discussies. Terwijl de competitieve vriendin haar gelijk wil halen en het moeilijk vindt om een fout toe te geven. Haar doel is immers winnen en gelijk hebben.

Check bij jezelf: kan jouw vriendin kissebissen om niks?

3. De negatieve vriendin

Op een vriendin met altijd maar problemen zit je misschien niet te wachten, maar het is wel fijn als je er voor haar kan zijn. Soms heeft iemand een zware periode in haar leven. Dat kan best een anderhalf jaar duren en dan heeft ze jou juist hard nodig. Dus wanneer valt iemand binnen het archetype zeurpiet? Het is hierbij belangrijk dat je een onderscheid maakt tussen iemand die echt iets heeft, want die mag je niet in de steek laten of iemand die pas en te onpas zeurt en zanikt. Het grote verschil is: doet ze iets aan haar problemen? Is ze bijvoorbeeld bij een psycholoog, coach of huisarts geweest? Of blijft ze hangen in de slachtoffer rol?

Variant 1: de chronische klager

Haar leven kent geen noemenswaardige pieken of dalen. Haar werk en relatie kabbelen rustig voort en toch is er altijd iets om over te mopperen. Negativiteit kost veel energie voor jouw vriendin, maar vooral voor jou omdat jij het moet aanhoren.

Check bij jezelf: zit haar altijd iets tegen en raakt ze er niet over uitgepraat ondanks jouw goede adviezen?

Variant 2: de pechvogel

De moeilijkheid aan dit type is dat sommige meer pech in hun leven hebben of gevoeliger zijn voor aanslagen dan anderen. Daar moet natuurlijk ruimte voor zijn in de vriendschap. Deze vriendin lijkt het ongeluk als een magneet naar zich toe te trekken, deels dankzij een ongezonde portie naïviteit. Ze kan in zeven sloten tegelijk lopen, terwijl jij allang ziet aankomen dat het helemaal misgaat.

Check bij jezelf: heeft ze de laatste tijd veel nare dingen meegemaakt? Of blijft ze doorzemelen over nietszeggende dingen.

Bron: Santé augustus 2015 Tekst: Esmir van Wering

Gerelateerde artikelen